"Музиката изисква особен вид интелигентност" - Ру

Паулина Гегова

Sex, drugs and rock 'n' roll! С тази крилата фраза, превърнала се в емблематична през годините, най-често се свързва рок музиката. Но нека ви кажа една нескрита тайна - рок музиката е много повече. Рок музиката обхваща абсолютно всички аспекти от човешкото съществуване, представя всяка една душевна емоция, ангелите и демоните ни, любовта и омразата, религията и отчаянието, пропагандата и смирението. Рокът е стил, в който можеш да откриеш себе си. Да потънеш в него под острите звуци на електрическата китара, дръзките барабани или нежното пияно. Рокът е цяла култура, различаваща се от останалата музика и в същото време съчетаваща се перфектно с нея. 

В България, обаче, рок индустрията не е развита достатъчно добре, особено ако я сравняваме със запада. Не се вкарват пари в нови групи, те се надяват на клубни участия, често без продуценти и без медийна подкрепа. А има доста млади таланти, които искат да споделят творчеството си ако не на световно ниво, то поне на регионално. Но да го направят със стил и стимул за развитие, а не забити в гаража, избата, тавана или друго тъмно помещение, което са приспособили за репетиционна. 

S'Cool Rock Fest се опитва да направи точно това. Да подаде ръка на новите кадри, да подпомогне мечтите им. Първото издание на феста бе през 2011-та. Сега, след четиригодишна пауза, екипът се връща с нови сили, с подкрепата на община Пловдив, Активна подкрепа за креативност, Stage 51 и други, отделили 10 000 лв. за целта. 

Интересното е, че фестът няма конкурсен характер. Групите са съставени главно от ученици, които ще се чувстват комфортно, без някой да ги оценява. Форматът се състои от два етапа, като първият представлява осем концерта на сцената на Stage 51, под мотото "Да извадим рока от репетиционните". Десетте най-добре представили се банди, ще бъдат официално поканени да се явят за участие на втория етап на фестивала. Той ще премине под мотото "Рокът за едно по-добро бъдеще". Ще продължи два дни, на 9-ти и 10-ти септември на Лапидариум в Стария град. Тийн групите ще се изявят пред публика и поканени хедлайнери. Техен ментор ще е Митко Кърнев от Д2. Той сам ще избере една от групите за участие в "Голямото междучасие". 

Целта на Тони Сатаната, Ру и другите опитни ментори е да научат учениците на професионализъм - как се композира, как се провеждат концерти. Ще им предоставят инструментална техника, с която да свикнат, апаратура, ще се проведат уъркшопове. Форматът ще бъде представен и на различни училища в Пловдив, за да може подрастващото поколение да се запознае с връстниците си, които правят нещо с живота си, вместо да го пилеят безпричинно. 

За сега са записани 19 групи, които кандидатстват с три авторски парчета. Идеята не е да се правят трибути или кавъри. Подтиква се собствената креативност и композиция. 90% от децата са самоуки, дори не учат в музикални училища. Някои от участниците на миналия фест, вече са добре разпознаваеми и признати от много величия в музиката.

Downer Kill, например, са свирили три пъти за две години на Каварна рок фест, подгрявали са Within temptation и други световно известни банди. Работили са с рок кралицата на България Милена Славова.

Prnrml вече са утвърдена алтернатив група, която може да се похвали с много участия из цялата страна и собствено EP, включващо шест сингъла.

Друга изгряваща група е Panic Station. Те са една от големите надежди на пазара. Вече имат два клипа на авторски парчета. Съществуват само от година и половина, но са подгрявали Д2 и концертите на "Легендите", печелили са и "Голямото междучасие". 

Истината е, че хляб в рока има. Тук намирането на продуцент е трудно и често младежите се обезверяват. Но колаборацията, сформираща S'Chool Rock Fest се надява, в бъдеще, този факт да се промени и все повече кадърни музиканти да имат поле за изява. Осемте прослушвания в Stage 51 ще се проведат в периода от март до юни, а вратите на сцената са винаги широко отворени за любителите на качествена музика.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…