Това е пиеса за несъстоялата се любов, от която излизаш по-силен, мъдър, смирен, казва Елена Атанасова

Паулина Гегова

Миналия месец излезе новата премиера на Драматичен театър Пловдив – „Двама на люлката“, която се игра за втори път снощи в Камерна зала. Лично режисьорът на постановката Бина Харалампиева присъстваше в публиката, а персоната й не остана тайна за никого, защото г-жа Харалампиева е една от съвременните икони на родния театър. Главните актьори в пиесата също не веднъж са ни радвали с таланта си. Герасим Георгиев – Геро и Елена Атанасова са свежи, чаровни, умеят както да разсмиват, така и да насълзяват. „Двама на люлката“ не е изключение. Започващата като комедия история, бързо се превръща в пример за това колко нещастни могат да бъдат двама човека. Две нещастни души, избрали да бъдат нещастни заедно. И макар че за момент са склонни да забравят своето отчаяние, то изплува на повърхността, а техните сърца потъват все по-надълбоко.

Историята е любовна, но не типичната между мъж и жена, а такава, в която мъжът е отдаден на миналото, от което не може да избяга, докато жената се бори със собствените си слабости, които не може да преодолее.

Това е пиеса за несъстоялата се любов, от която излизаш по-силен, мъдър, смирен. Две самотни души, които са се срещнали, за да си дадат сила и вяра. А животът е немислим без любов! Да репетираме с Геро беше празник, ние сме състуденти и от 10 години не се бяхме срещали на сцената. А с режисьор, като Бина Харалампиева, актьорите могат да са сигурни, че една силна ръка ги води напред по пътя, който извървяваме в търсенето. Надявам се, след спектакъла ни, зрителите да отнесат в душите си усмивката на мъдростта и силата, споделя актрисата Елена Атанасова за работния процес.

Определено човек може да открие себе си в двата персонажа, ако не напълно, то поне отчасти. Всички сме преживявали разочарования, всички сме имали моменти, в които не сме вярвали в себе си, всички сме искали да се откажем, да оставим съдбата да ни мачка, да изоставим мечтите си. Нужна е истински кураж да продължиш, а героите в пиесата го правят. Или поне ни се иска да вярваме, че е така, за да вдъхнем надежда и на самите себе си.

Целта на театъра е да показва по изкривен начин реалността. Всичко, с което се сблъскваме през земния си път, от най-скритите ни страхове, до най-битовите ситуации. В това е неговата сила и ако ни накара поне за малко да се замислим, и ако ни напомня да се връщаме към истинското си аз, към истинските си чувства, то тогава мисията е изпълнена. С тази камерна постановка мисията е изпълнена по отношение на голяма част от същността ни.

1 comment

  • Comment Link Уилям Гибсън Уилям Гибсън Ян 13, 2017

    Безумен текст. Чак умилително дилетантски и неграмотен

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…