С много рок и камп посрещаме July morning в Пловдив

Паулина Гегова

Какво е да си рок музикант? Най-важната част е не само да забиваш като звяр, но да го правиш със страст и хъс, който си проличава при всяка струна, при всеки удар на палката, при всяка изпята дума. Най-важното е да си бунтар, да караш хората да настръхват и да пожелаят да извършат революция. Именно това е рокът – революция на много нива – социална, обществена, политическа и душевна.

В България рокът все повече се подминава като забравен стил. Големите музикални продуцентски къщи предпочитат да залагат на нещо модерно и комерсиално. Въпреки това има шепа хора, които не се отказват от този провокативен стил и се стремят да го развият подобаващо. Точно и затова S’cool rock fest продължава да функционира трета поредна година, като се превръща в запазена марка, част от картината, която прави Пловдив различен град.

Последните са думи на зам. кмета по култура, туризъм и опазване на културно-историческото наследство Амелия Гешева, а те само потвърждават все по-ясната истина, че Пловдив се превръща във втора Каварна.

Под тепетата най-после звучи рок, а ученическите банди, които ще се състезават на фестивала от 11 март до 2 юли ще покажат, че музиката, свободата и огънят, който носи, могат да се обединят в едно.

За организаторите на феста, той се е превърнал в кауза. Ментори тази година ще бъдат членове на групите Downer Kill и Paranormal, които са познати на обществото и изкараха кариерата си на едно добро начално стъпало.

За сега са записани 9 групи от пет града, сред които Пловдив, София, Варна, Добрич и Ямбол, но още участници се очакват. S’cool rock fest няма конкурсен характер, което значи, че децата ще забиват най-вече, за да забавляват себе си и публиката.

Тази година финалът на феста ще се проведе на 30 юни, 1 и 2 юли в парк Лаута, като чрез 6 доброволци сцена, изпълнители и публика ще са в синхрон помежду си. Концертите за първи път ще се излъчват онлайн, а в непосредствена близост до сцената ще се изгради палатков лагер, което е една добра алтернатива за посрещане на July morning.

Жалкото е, че са малко хората в България, които подават ръка на младите изпълнители. Въпреки това Тракс и Тони Арнаудов вярват в младежите, признават, че те са добри професионалисти, а каквото им липсва като опит, те ще се стремят да им наложат. От там нататък ги поемат Митко Кърнев с „Голямото междучасие“ и Милена с „ Рок с Милена“, в които много от бандите излезли от S’cool rock fest стават победители.

Идеята е музиката, с която участват групите, да е авторска. Всеки може да прави кавъри и трибюти и в това няма нищо лошо. Всички сме тръгнали от там, но нека то да е само за забава. Истината обаче е в тяхното лично творчество. То да не стои заключено в гаражите и мазетата, а да бъде показано на света, казва Тони Арнаудов.

Според него преобладаващите стилове в новото поколение музиканти са метъл кор и грайндкор. А какво ще ни представят младежите тази година предстои да видим с началото на концертите в Stage 51 на 11 март.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…