На петия ден от Новата година арменците посрещат Бъдни вечер. В 17.30ч. днес от храма “Сурп Кеворк” в Пловдив благодатният огън ще бъде предаден на скаутите, които ще го зaнесат до всеки арменски дом с благoслов и Рождественски песнопения. Литургията ще се води от предводителя на ААСЦ епархия в България арх. Исаак Похосян. На нея са поканени да присъстват представители на всички етнически общности и религии.

По идея на членовете на Фондация “Заедно” в Пловдив, в знак на толерантност и мирно съжителство, вече втора година християни, юдеи и мюсюлмани почитат заедно “Денят на ашурето” в 10-ия ден от месец Мухарем, поставят началото на коледните празници и палят свещите в ханукия на еврейския празник на светлината Ханука. Днес арменската общност в града под тепетата кани всички да споделят заедно радостта от раждането на Божия син.

Армения е първата страна, която официално приема християнството (301 г.) и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. По време на литургията тази вечер всички ще видят ритуала за освещаване на нар и ще получат от този свещен за арменците плод. Утре (6 януари) те празнуват едновременно Рождение и Кръщение Христово.

Руската, Сръбската и Йерусалимската православна църква, както и манастирите на Света гора честват Коледа на 7 януари. В Сърбия, Македония, Русия, Украйна, Грузия, Черна гора, Северно Косово, Босна и Херцеговина Бъдни вечер е на 6 януари.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…