Print this page

На петия ден от Новата година арменците посрещат Бъдни вечер. В 17.30ч. днес от храма “Сурп Кеворк” в Пловдив благодатният огън ще бъде предаден на скаутите, които ще го зaнесат до всеки арменски дом с благoслов и Рождественски песнопения. Литургията ще се води от предводителя на ААСЦ епархия в България арх. Исаак Похосян. На нея са поканени да присъстват представители на всички етнически общности и религии.

По идея на членовете на Фондация “Заедно” в Пловдив, в знак на толерантност и мирно съжителство, вече втора година християни, юдеи и мюсюлмани почитат заедно “Денят на ашурето” в 10-ия ден от месец Мухарем, поставят началото на коледните празници и палят свещите в ханукия на еврейския празник на светлината Ханука. Днес арменската общност в града под тепетата кани всички да споделят заедно радостта от раждането на Божия син.

Армения е първата страна, която официално приема християнството (301 г.) и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. По време на литургията тази вечер всички ще видят ритуала за освещаване на нар и ще получат от този свещен за арменците плод. Утре (6 януари) те празнуват едновременно Рождение и Кръщение Христово.

Руската, Сръбската и Йерусалимската православна църква, както и манастирите на Света гора честват Коледа на 7 януари. В Сърбия, Македония, Русия, Украйна, Грузия, Черна гора, Северно Косово, Босна и Херцеговина Бъдни вечер е на 6 януари.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…