Подготовката на Пловдив за "Европейска столица на културата" попадна в класацията на архитектите-блогъри WhATA, в негативната категория "Градски бъг". Според авторите на годишните архитектурни награди, пловдивската управа доставя "депресивни" новини за архитектурната гилдия с решението за събаряне на галерията на ул. "Гладстон" и преустройството ѝ с инженеринг, като същият подход ще се приложи и за кино "Космос" и площад "Централен". Неадекватното отношение на общината към Гарнизонна фурна също е сред аргументите за попадането на подготовката на Пловдив в негативната секция на класациите. Положително все пак е оценено новото лого.

Останалите негативни тенденции за годината, според блогърите, са събарянето на паметника пред НДК "1300 години България", връщането на автентичното място на бронзовия лъв от софийските казарми, събарянето на Двойната къща в София и некадърният ремонт на НДК по повод Европредседателството.

В положителен смисъл номинациите са доста. Проектът за урбанистична промяна на столицата "Визия за София" с ръководител Любо Георгиев, няколкогодишен директор на One Architecture Week в Пловдив е сред фаворитите. Номинация получава и пътуващата изложба "Български архитектурен модернизъм. Образци от 20-те, 30-те и 40-те", която и в момента може да бъде видяна в Пловдив в Total Sport. Други номинирани, като "архитектурно събитие на годината" са възраждането на Дома на хумората и сатирата в Габрово от Маргарита Доровска, проектът "Варна - младежка столица на културата", гражданската активност и протестите на "Спаси София", пърформънс "Мемореалити" в Червената къща, срещите “Архитектура разговаря” в Университета за архитектура, Студентската европейска архитектурна асамблея - България, която спечели европейското домакинство на INCM за 2018-а, казусът с Бронзовата къща в София и изложба “Re-Forget Your Past” на Никола Михов.

Всички номинации и в другите категории може да видите тук.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…