Спектакълът "Разкази за изгубени отечества" разказва за съдбата на малкото спасени италиански евреи по време на Втората световна война. Изпратени на "трудово превъзпитание" на остров Сардиния те биват приети радушно и живеят като равни сред католици и мюсюлмани. Темата за бежанците, така актуална днес, е разгърната в стила на "поетичния неореализъм". Чудесното спасяване на тези семейства дава надежда, че днес, пораснали с цели 80 години, ще можем да намерим най-правилния отговор за нарастващата вълна от несретници, търсещи спасение в Европа. Спектакълът ще се играе тази вечер от 18 часа в Учебен театър на ПУ.

Проф. Фодай ще прожектира своя филм за сардинската маскарадна традиция, подобна на балканските кукерски игри. Той ще проведе и майсторски клас със студенти и преподаватели от Педагогическия факултет, специалност "Актьорство за драматичен театър". След своето гостуване в Пловдивския университет трупата на "Театро Сардза" ще играе и в София. Актьорите ще посетят също така кукерските игри в с. Ярджиловци, Пернишко по покана на кмета на селото. Проф.Фодай започва проект за двугодишно изследване на паралелите в маскарадната обредност на България, Сардиния, Македония, Румъния и Албания. От българска страна в проекта участва и проф. д-р Александър Илиев, ръководител на актьорски клас в ПУ.

Проф. Романо Фодай е създател и артистичен директор на "Театро Сардза". По професия е актьор и режисьор, увлечен от авангардния театър на ХХ век. Учи азиатски традиционен, класически европейски и експериментален театър театър при най-добрите майстори на Европа, Азия и Америка. Преподава в Университета на Сасари, Сардиния. Провеждал е майсторски класове в над 30 елитни академии на четири континента.

Своя театър проф. Фодай създава през 1978 година. Със своята трупа е гастролирал в Европа, Азия, Африка и Америка. Театърът е лаборатория за изследване на сценичното изкуство от неговите корени до съвременността. Особен акцент в работата на цялата трупа е изследването на ритуалите и мистериите като част от живата култура на човечеството. Проф. Фодай е специалист с европейска известност в областта на структурната антропология и психомотриката на изразителните движения във времето и пространството.

"Театро Сардза" е организатор и домакин на Международния фестивал "Остров натеатрите", който се провежда от 23 години. По време на фестивала се провеждат научни конференции, майсторски класове, училищни форми на театър, улични действа и спектакли, хепънинги и съвместни представления на няколко трупи от различни държави.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…