Спектакълът "Разкази за изгубени отечества" разказва за съдбата на малкото спасени италиански евреи по време на Втората световна война. Изпратени на "трудово превъзпитание" на остров Сардиния те биват приети радушно и живеят като равни сред католици и мюсюлмани. Темата за бежанците, така актуална днес, е разгърната в стила на "поетичния неореализъм". Чудесното спасяване на тези семейства дава надежда, че днес, пораснали с цели 80 години, ще можем да намерим най-правилния отговор за нарастващата вълна от несретници, търсещи спасение в Европа. Спектакълът ще се играе тази вечер от 18 часа в Учебен театър на ПУ.

Проф. Фодай ще прожектира своя филм за сардинската маскарадна традиция, подобна на балканските кукерски игри. Той ще проведе и майсторски клас със студенти и преподаватели от Педагогическия факултет, специалност "Актьорство за драматичен театър". След своето гостуване в Пловдивския университет трупата на "Театро Сардза" ще играе и в София. Актьорите ще посетят също така кукерските игри в с. Ярджиловци, Пернишко по покана на кмета на селото. Проф.Фодай започва проект за двугодишно изследване на паралелите в маскарадната обредност на България, Сардиния, Македония, Румъния и Албания. От българска страна в проекта участва и проф. д-р Александър Илиев, ръководител на актьорски клас в ПУ.

Проф. Романо Фодай е създател и артистичен директор на "Театро Сардза". По професия е актьор и режисьор, увлечен от авангардния театър на ХХ век. Учи азиатски традиционен, класически европейски и експериментален театър театър при най-добрите майстори на Европа, Азия и Америка. Преподава в Университета на Сасари, Сардиния. Провеждал е майсторски класове в над 30 елитни академии на четири континента.

Своя театър проф. Фодай създава през 1978 година. Със своята трупа е гастролирал в Европа, Азия, Африка и Америка. Театърът е лаборатория за изследване на сценичното изкуство от неговите корени до съвременността. Особен акцент в работата на цялата трупа е изследването на ритуалите и мистериите като част от живата култура на човечеството. Проф. Фодай е специалист с европейска известност в областта на структурната антропология и психомотриката на изразителните движения във времето и пространството.

"Театро Сардза" е организатор и домакин на Международния фестивал "Остров натеатрите", който се провежда от 23 години. По време на фестивала се провеждат научни конференции, майсторски класове, училищни форми на театър, улични действа и спектакли, хепънинги и съвместни представления на няколко трупи от различни държави.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…