Събитието ще се случи, но без финансиране от страна на общината

Казваме "Не" на заплахите и културата на страха, Нощта е независим и свободен фестивал, коментира Сариева

Едно от най-големите и популяни събития в града - септемврийската пловдивска "Нощ", организирана от фондация "Отворени изкуства", ще откаже финансирането от страна на Община Пловдив. Решението, което потвърди пред "Под Тепето" Веселина Сариева, идва в отговор на изказванията от страна на кмета Иван Тотев от началото на седмицата, заплашвайки финансирането да бъде прекратено. Заплахите към Нощта дойдоха след реакцията на Веселина Сариева, относно ремонта на улица "Отец Паисий", при който имаше опасност автентичните исторически павета да бъдат премахнати.

"Продължаваме да работим за събитието. То вероятно ще се случи под малко по-различен формат, но все пак се надяваме да нямаме пречки. Имаме ангажимент към хиляди хора, наши приятели, на които трябва да покажем, че Нощта е фестивал на независимото изразяване и на свободата", коментира Сариева. 

Тя добави, че културните събития трябва да са свободни от политически контрол и позицията на "Отворени изкуства" изразява именно това - реакция срещу заплахите, отправени от кмета Иван Тотев. 

Културния календар на Община Пловдив отбелязва, че НОЩ/Пловдив 2018, организиран от фондация "Отворени изкуства", е "емблематичен за града", като по време на кандидатстването за календара получава една от най-високите оценки от всички предложения, и според комисията е "устойчив, с перспектива за развитие", а организаторите са направили "добра селекция и програма". Общинското финансиране за фестивала е 40 000 лв.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…