Повече ме интересува какво ще оставим, а не какво сме заварили, колкото и това да звучи някак си „разсеяно”. Трябва да се помни лозунга, перифразирам: „Оставете градовете така, както бихте искали да ги заварите, ако сте следващо поколение”.

Артистът, който смята, че „Художниците все се опитват да въ-образят света, а въпросът е да го при-у-ютят“ - Лъчезар Бояджиев, откри своя първа самостоятелна изложба в Пловдив в галерия SARIEV Contemporary. „Уютни дистопии“ е нова гледна точка на автора по теми, които го вълнуват отдавна – градовете и териториите. Вече имаме опит с концептуалния анализ на градската материя от „Разходки из София с Лъчезар Бояджиев“, организирани от фондация „Отворени изкуства“ през 2016 г. Тази експозиция е нещо като извод от „Разходките...“ – днес на градовете им трябва това, което искат и хората – примиряване с реалността чрез уют, кавай (kawaii), хуга (huegge)... Да се заложи на релакс, а не на борба; да не се проектира, а да се обзавежда; да се използват методите на частни/лични решения в общи/обществени пространства. Авторът предлага решения на някои проблеми, миксирайки културни кодове, понятийни фетиши, политически клишета и маркетингови митове, живеещи едновременно в съзнанието.“ Това разказва Яра Бубнова, куратор http://www.sariev-gallery.com/ .

За да научим повече, разговаряхме с автора на „Уютни дистопии“

Длъжници ли сме на града като уютно място за живот, все пак и хората променят градовете, спрямо нуждите и ритъма на живеене?

Хората и градът живеят в симбиоза... Ако има дългове то те са или взаимни, или разположени във времето. Дълговете към миналото са някак си видими – археологически разкопки, консервация, експонация...

Понякога обаче се стига, особено в последните години, до брутална бутафорност. Именно тогава си казвам, че като граждани (за управници, инвеститори и уж-патриоти не говоря тук) нещо сме сбъркали защото не сме отчели, че имаме дълг най-вече към бъдещето – премахнали сме възможността за естествено развитие като сме позволили то да бъде заместено от стиропорено и пластмасово минало, идентичност и други фейкови атрибути и признаци на фрустрираното настояще.

С една дума – повече ме интересува какво ще оставим, а не какво сме заварили, колкото и това да звучи някак си „разсеяно”. Трябва да се помни лозунга, перифразирам: „Оставете градовете така, както бихте искали да ги заварите, ако сте следващо поколение”. :)

„Предоговарянето“ на градовете повече утопия ли е, някой ден ще стане неотложна необходимост или вече е?

„Предоговарянето” в моето разбиране засяга условията на употреба на публичното пространство, т.е. съвместният живот в града между разните хора и човешки общности, в отношенията с властта, към околната среда, обсъждането на урбанистиката, такива работи. В един или друг вид, дори и в тоталитарното минало, някакъв вид обсъждане е имало, но в ограничен властови кръг от интереси и съображения... Днес в „предоговарянето” участват всички, дори и с пасивността си, с това че не гласуват или гласуват някак си инертно, дори и в местните избори. И в никакъв случай не е утопия, поне не в строгия смисъл на думата. Например, проектът на ИСИ-София и ЦАИ-София от 2003-2006 г. със заглавието „Визуален семинар” http://ica-sofia.org/bg/arhiv/visual-seminar в същността си беше вид платформа за предоговаряне – между експерти, граждани, медии, власт. Всъщност – необходимост е, и ако още не е реалност в някои градове, то е само въпрос на време да стане такава.

Кои градове от България могат да намерят своето място в „Уютни дистопии“ и какво би било „разместването“ за Пловдив, например?

София, на която и трябва да помъдрее – още, и още независимо от вече направеното в тази посока особено в последната година с активния публичен дебат за 1300-години паметника и за Бронзовата къща; Пловдив, който е така разнообразен в миналото си и в актуалната си картография, че винаги му трябва да си прави „селфи” – и като цяло, и като индивидуални човеци... Например, миналата есен през септември направих една гигантска инсталация с карта на Пловдив за Нощта – беше в залата на бившия Детмаг „Снежанка”. Цел и смисъл на „упражнението” беше да се създаде тотална пространствена среда и усещане за конкретен град като фон за правене на „селфи” с една единствено възможна гледна позиция, която се ползва само от един човек във всеки един момент... Един вид – визуална ситуация на съизмеряване през съвременния жанр на „селфито” – аз и градът, съвсем буквално казано; Аз и Пловдив – едно към едно. :)

Къде е най-уютното място за Лъчезар Бояджиев - във въображението или в реалността и какво представлява то?

Най-уютно ми е тогава, когато сънувам, че летя и гледам на града от птичи поглед... Това ми се случва често, особено в моменти на голяма активност и удовлетворение. Но дори и тогава има страх, и то насън, че ще „задера” с крило или глава някоя жица, кабел, стълб и т.н. Когато излязоха днешните дронове се оказа, че визуалното ми въображение и някакъв тип пространствено, ментално „проектиране” на сън са съвсем същите, както и когато човек гледа през камерата на един дрон от горе към земята, града и т.н. В този смисъл – отговорът трябва да е – „във въображението”, но пък се оказа, че днес моето въображаемо вече е реалност...

Скоро предстои тур в Пловдив във връзка с първата ви самостоятелна изложба в галерия „Сариев“, какво да очакваме?

Турът ще е в и за изложбата, а не в града. А прелестта на пространството в галерия „Сариев” е в това, че като застанеш прав в центъра и се завъртиш около остта си вече си направил пълен тур на изложбата. :)

Иска ми се обаче този тур да бъде някак си „на място”, но да засяга въображаеми маршрути и перспективи, мислени далеч извън пространството и на галерията, и на града. Но повече не смея да кажа, за да не разруша усещането за „съспенс”.

Тъй като акцентът досега беше изложбата в галерия „Сариев“ в Пловдив, а "Уютни дистопии" се организира в контекста на ретроспективната експозиция Sic Transit Media Mundi (Настоящето е прекалено късо и доста тясно), която беше открита на 14  февруари в СГХГ да кажем няколко думи и за концепцията на това събитие. Когато миналото е далече и системата там е отдавна провалила се, а настоящата не дава достатъчно основания за упование в нея, какъв е нашият правилен ход?

Правилният ход винаги е „Прави каквото трябва, пък да става каквото ще”, дори и тогава, когато човек е ограничен в избора и действията си от обстоятелствата на света и мястото, в което живее. Изложбата ми в СГХГ показва предимно работи невиждани тук  - или никога, или след 1990-те години – период в живота на страната, който беше драстичен, хаотичен, дори брутален, и който остави трайни следи в съзнанието на хората – недоверие и към институциите, и един към друг; разпад на социалността, ако си представим, че онова преди 11.1989 г. е било някакъв вид социалност. Заповядайте на някой от туровете, които ще правя в изложбата... И само да кажа, че в една от витрините съм поставил и остатъците от първото си публично показано в България произведение – това беше една авангардна изложба, която се откри в Благоевград на 11-ти ноември 1989 г. Някак си символично, но не и безболезнено за мен – работите ми от тази изложба изчезнаха – откраднати, или унищожени от завистници и до днес не знам... Но има някаква символика в това.

Промяната в градовете и изгубения уют също създават усещане за стесняване на настоящето, оформят осезаемо лисата на простор и въздух, може би и затова все повече хора се обръщат към най-тихите места у нас, в които има особена топлина и уют, дори да са изчезващи -  селата, вие имате ли си такова място?

Разбира се... Прегледайте Фейсбук стените на близките ми хора, или поне само моята, ще разберете. Няма тайни :)

Турът в изложбата „Уютни дистопии" с художника Лъчезар Бояджиев ще се състои на 18 февруари от 14 часа, мястото е галерията на улица "Отец Паисий", 40, Пловдив

По време на тура ще имате възможността да научите какво е общото между палмите, комфорта и хвърчащите градове, да чуете повече за концепцията, залегнала зад името „Уютни дистопии", както и да разберете къде се крие вдъхновението зад всяка от творбите в изложбата. И не на последно място може да попитате лично автора какво му трябва на вашия град, съобщават организаторите от Open Arts. 

снимка: Night.bg

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…