Огромен туристическо-исторически комплекс с репродукции в реален размер на дворци, тракийски гробници, римски сгради и други ще отвори врати в началото на 2019 година край Варна. Концепцията на „Исторически парк“ край варненското село Неофит Рилски е да представи обекти от културното наследство на България на едно място, в целия им блясък. Проектът е интересен и смел, но дали е повече измислен „Дисниленд“ или от неговото съществуване има смисъл?

На пръв поглед проектът изглежда като типична бутафория. Изкуствено ще бъдат построени три тракийски гробници – сред които известните със стенописите си Казанлъшка и Александровска, които всъщност имат своите копия в съседство до оригиналните обекти. Като част от римското наследство ще бъде представен Античен театър, подобен на пловдивския, поне според визуализациите – с по-малки трибуни. Ще се построят сгради и от Първата и Втората Български държави – сред актуалните новини от проекта се вижда как крепостта Баба Вида се строи от тухли и бетон.

Вероятно цялата тази картинка със събрани от цяла България обекти на едно място, построени по съвременни методи и със съвременни материали (освен външния им вид) предизвиква иронични усмивки сред повечето специалисти и любители на историята.

Вредно ли е обаче всичко това? Гледните точки могат да бъдат няколко. На първо време тук става дума за изкуствено изграден обект и никой не лъже никого за това. Всеки посетител на историческия парк е наясно, че влиза в един туристически парк, където гледа възстановки. Такива възстановени в цялост обекти биха били търсени от много среди – от патриотично настроени хора, които искат да си припомнят величието на българската държава; за образователни цели; за туристи, на които да покажем блясъка на миналото ни и т.н.

Най-безболезненият начин да достигнеш до тези хора е именно този. Защото алтернативата е това, срещу което толкова дълго много хора протестираха. Проблемът да изградим наново Голямата базилика в Плиска (или, за пловдивската публика – Небет тепе) не е толкова в самата бутафория. За много хора действително фалшивият строеж е проблемен – от естетична, научна и други гледни точки. Но най-сериозният пролем е, че ако бутафорната реконструкция се извършва върху автентичния обект, върху автентичната базилика в Плиска, то истинската история се унищожава. Тя изчезва завинаги за изследователите, смачкана под съвременния бетон, арматури и други материали.

В едно от представянията на проекта проф. Маргарита Ваклинова изтъкна именно това. Археологическите разкопки се запазват за историята, но хората пак ще имат достъп до величествените паметници.

Макар и като туристически комплекс за развлечение, измислиците с митология и легенди биха били проблем. Шумно рекламиран е огромен бронзов тракийски стрелец, скулптура на когото ще бъде поставена в парка. Някои експерти и любители обаче разкритикуваха този обект, тъй като стрелците не са типични за траките. В „Исторически парк“ това обаче е доста по-приемливо, а зад този обект ще застане и някой експерт със своето име и позиция. Всъщност е важно да се отбележи и това – консултанти към проекта са някои от големите български специалисти в историята на изкуството и археологията.

Не бива да се пропуска и чисто икономическия момент. Докато повечето бутафории през годините в България са построени чрез европейски субсидии или от българския бюджет, то „Исторически парк“ е частна инвестиция на акционери. Всеки, който желае, може да инвестира в проекта, да спечели или загуби от неговото развитие. Морално да понесе отговорността за резултатите от този проект, свързани с образование, култура и развитие. Тук е разликата с държавно спонсорираните реконструкции, които ги плащаме всички ние, без никой да ни пита. Ако бяхме тръгнали да надстрояваме Небет тепе с всички възможни бутафории, то това щеше да се случи с европейски средства и съфинансиране от пловдивския бюджет. Нашите пари щяха да отидат за унищожаването на културното наследство на града.

Накрая е хубаво да се отбележи, че проектът като идея не е уникален за България – подобни паркове има и на други места по света. В подобни туристически парокве на място може да се види не само архитектурата и вида на даден период от историята, но и работилници, пресъздаване на обществения живот или военни сцени. Всичко това е атрактивно за туристите и не вреди на културното наследство, което изследват археолозите.

Със сигурност построените от тухли и бетон средновековни крепости ще се сторят странни за много от хората, които се занимават в сферата на културното наследство. Във всеки случай този подход обаче е много по-добър от бутафорното строителство върху съществуващото културно-историческо наследство. А държавата трябва да намери подход, по който да направи съществуващото културно-историческо наследство атрактивно и интересно, но без да го превръща в бутафория и без да го унищожава. Този проект би могъл да бъде стимул за това.

снимка: ipark.bg

 

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
http://kapana.bg/kakvo-da-izberem/item/10405-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProIdb5d587926a

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…