April in Paris е заглавието на новия проект на Мира Кацарова, който е посветен на френската музика. Песента, дала заглавието на програмата, е единствената композиция с английски текст и единствената класическа джаз пиеса в нея. Превърната в джаз стандарт, след първоначалното й представяне на Бродуей през 1932 година, и интерпретирана от десетки джаз певци и инструменталисти, в проекта на Мира тя играе ролята на покана към онзи свят, в който животът се живее в розово.

На 6 април от 21 часа в Bee Bop Cafe Мира ще представи April in Paris с джаз триото си – Мирослав Турийски (пиано), Христо Йоцов (барабани) и Веселин Веселинов-Еко (контрабас). Към тях ще се присъедини и струнен квартет.

С изключение на заглавната песен в програмата, повечето композиции са подчинени на традицията на френския шансон. В April in Paris ще прозвучат две от най-обичаните песни на първата дама на френската музика – Non, je ne regrette dе rien и La vie en rose на Едит Пиаф. La Mer на Мишел Льогран е една от най-красивите френски песни и съвсем естествено има място в програмата. Вероятно няма човек, който да не е чувал една от френските класики от 60те - Les Champs-Elysees на Жо Дасен. Тя също ще прозвучи на 6 април.

Изненадващата композиция във френската програма е Oblivion на Астор Пиацола. Връзката на тази пиеса с Франция е, че тя е била повлияна от съветите на Надя Буланже, чийто ученик е бил самият Астор и именно под нейно влияние той създава танго нуево и респективно Oblivion. Мира е написала текст на френски към инструменталната композиция на Пиацола, а по време на изпълнението като речитатив ще прозвучи и стихотворението на Пол Верлен Il pleure dans mon coeur.

Друго неконвенционално заглавие е Je Bois на неповторимия френски писател, музикант и драматург Борис Виан.

Следващите не по-малко значими заглавия в програмата са Ne me quitte pas на Жак Брел и Que reste-t-il de nos amours ? на Шарл Трене. На френски ще прозвучи и Les eaux de Mars (Waters of March).

Има и някои по-нови френски песни – като Voyage Voyage на Дезирлес, с много изненадващ прочит от страна на Мирослав Турийски, който е автор на аранжиментите на всички композиции, включени в April in Paris.

La Belle Dame Sans Regrets на Стинг, написана от Доминик Милър, и Dansez sur moi на Клод Нугаро добавят последните щрихи в музикалната картина на френския живот, вкус и култура.

Проектът April in Paris се осъществява с безрезервната подкрепа на Schweppes, които обичат истински джаза и от години подкрепят проектите на Мира Кацарова.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…