Индустрия 4.0 е пресечната точка на физическата, дигиталната и биологичната сфери, позната още като четвъртата индустриална революция – новата ера в индустриалните технологии. За да бъдат конкурентоспособни компаниите следва да генерират допълнителна печалба и да увеличат производителността си, което означава, че те ще трябва да следват тенденциите в новите дигитални технологии, за да успеят в новата дигитална ера.

Бизнесът ще има нужда от работници, притежаващи дигитални умения, приложими за отделните индустриални сектори. Необходими са обучителни програми, комбиниращи спецификата от даден сектор с набор от умения в сферата на т. нар е-лидерство и ИКТ.

Русенската търговско-индустриална камара работи по изготвянето на професионално обучение за Индустрия 4.0, имащо за цел да:

- актуализира и преквалифицира служители от индустриалните сектори, с фокус върху дигиталните умения
- подпомогне предприемачи, като им предостави обучение за потенциала на ИКТ в традиционните индустрии
- обучи служители и мениджъри в умения за е-лидерство, което ще доведе до по-добра заетост и кариерни възможности
- въведе ИКТ уменията в традиционните индустриални сектори като признати професионални умения чрез системата ECVET (Европейската кредитна система за професионално образование и обучение)

За да бъде максимално полезно и практически ориентирано, обучението ще бъде разработено да отговаря на конкретни нужди на бизнеса, поради което е необходимо компаниите да вземат активно участие в разработване на програмите като определят своите нужди от обучения.

За тази цел е предвидено провеждането на няколко кръгли маси в различни градове на страната с представители на компании, които впоследствие ще имат възможността да се възползват безплатно от обучението.

Времетраене на събитието: от 10:00 до 14:00ч.
Специфично изискване: прави се аудио запис на дискусията
Сектори: производство, автомобилостроене, електроника, транспорт/ логистика, др.
Профил на участниците: предприемачи, ИКТ мениджъри, ЧР мениджъри, производствени мениджъри, мениджъри оптимизация на процесите. За предпочитане е участниците да бъдат мениджъри на високо ниво с цел познаване нуждите на компанията от обучение на служители.

ПРОГРАМА:

Регистрация на участниците 09:30 – 10:00ч
Въведение в темата за Индустрия 4.0 10:00 – 10:30ч
Споделяне на опит от компаниите участници 10:30 – 11:00ч
Кафе-пауза 11:00-11:15
Обособяване и провеждане на 5 дискусионни групи 11:15 – 12:30ч
Обедна пауза 12:30 – 13:30ч
Умения, компетенции и готовност– компаниите споделят компетенции и квалификации, които считат за необходими за работа в Индустрия 4.0 13:30 – 13:45ч
Заключение/ обобщаване 13:45 – 14:00ч

Повече информация за проекта:
RESTART : Дигитални обучителни инструменти за насърчаване на Индустриална революция 4.0 в ЕС е 2-годишен проект, чиято цел е да включи активно индустриалния сектор в промяната на системите за Професионално образование и обучение (ПОО), и по този начин да им позволи да отговорят на търсенето на дигитални умения в съответствие с технологичния и индустриален напредък, които се очаква да имат значително въздействие върху Европейския пазар на труда. Проектът е съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейския съюз и се изпълнява от 8 организации, представляващи 6 различни европейски държави : Испания, България, Гърция, Шотландия, Италия и Малта.
За повече информация : https://restart-project.eu/

Повече информация за Русенската търговско – индустриална камара:
Русенска търговско-индустриална камара (РТИК) е неправителствена организация, регистрирана в обществена полза и предоставяща широк спектър от услуги на компании и предприемачи за подпомагане на техния бизнес. Участва активно в насърчаване на икономическото развитие на региона като извършва дейности в подкрепа и представителство на бизнеса и предприемачите на местно и национално равнище (чрез националната мрежа на търговско-промишлените палати). Едновременно с това РТИК има богат опит в управлението и изпълнението на проекти, в частност по програми, финансирани от ЕС (вкл. Interreg, Erasmus+, LdV, FP7 и др.). Основният фокус на проектите е свързан с насърчаване и подкрепа на предприемачеството, обучения и менторство. За повече информация: http://www.rcci.bg/

ЗА ЗАПИСВАНЕ: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
*Молим при записване на участник от компания да посочите две имена, имейл, телефон и заемана длъжност. По възможност молим за само 1 участник от фирма, тъй като местата са ограничени.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…