„Сънят на Пилат“ е ново музикално произведение за симфоничен оркестър и хор, създадено от известния композитор на поп и филмова музика Стефан Димитров, вдъхновено от Майстора и Маргарита на Михаил Булгаков. Творбата, под диригентството на Любка Биаджони, и с участието на оркестър София Симфоникс, ще бъде представена за първи път по време на българското председателство на Съвета на Европа.

Заглавията на трите действия – „Aeternitas“ (Вечност), „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) and „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като Изгубеният Рай на Милтън например, и поставят творбата в контекста на Европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашият модерен свят и дава свежа, мелодична интерпретация на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили. В музиката си, Стефан Димитров призовава слушателя да открие духовното в себе си, прекланя се пред невидимите сили, управляващи човешкия живот. Проектът има подчертани класическо усещане и структура, но звученето му е съвременно и лесно се вписва в рамките на пазарните принципи на обществото ни. Един музикален проект може да бъде авангарден и достъпен за широката публика когато е създаден от един от най-продуктивните и многопластови български композитори.

Българското председателство на Съвета на Европа дава възможност не само да се представят уникални и качествени български произведения на една многоезична и по-широка публика, но и стимулира творците да разширяват своя диапазон и да мислят извън познатите географски и културни рамки. В областта на симфоничната музика сме свидетели на тематично многообразие, характерно за българската музикална сцена, но и на недостатъчна конвертируемост на съвременните симфонични произведения. Реализацията на проекта идва в подходящо време на повишено внимание към България и остра нужда от популяризация на българската симфонична музика, която е на също толкова високо ниво както и нейните изпълнители, известни в Европа.

Предвидени са два концерт-спектакъла: София, зала “България”, 29.05.2018 и Пловдив, Античен театър, 13.06.2018 от 21 часа. Входът е свободен.

Проектът е частично финансиран от Национален Фонд Култура

Има подкрепата и на:
Българско национално радио, програма Христо Ботев ще осъществи аудио запис в зала ‚България‘ и ще излъчи записа в ефира на БНР
Нова ТВ ще излъчи видео запис на спектакъла

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…