Специална прожекция на независимия български филм "Трансгресия" ще се проведе в Lucky Дом на киното в Пловдив в четвъртък, 12 юли, 19:00. Ще присъства режисьорът за разговор след прожекцията.

"Трансгресия" беше част от официалната селекция на фестивалите So Independent, София Филм Фест, Depth of Field International Film Festival и AltFF Alternative Film Festival. Филмът спечели наградата за най-добър артхаус филм на Depth of Field и наградата за най-добра женска роля на Мария Бакалова на AltFF.

Ето някои реакции на зрителите от София миналата седмица:

"Изключително красиво заснет филм, с усещане за импромптю, който успява да развълнува и да предаде богата палитра от емоции. Впечатлена съм от плътността на главната героиня и историята, която построена нелинейно хем остави достатъчно място за фантазии, хем каза достатъчно, за да води. Саундтракът - прекрасно на място, непринудена и естествена актьорска игра, реалистичен поглед върху съвременното Бг общество, тежки теми, но поставени по лек и приятен начин. Казах ли, че съм впечатлена? :) Пак искам да го гледам. Благодаря!"

"Днес гледах филма. Различен, интригуващ, добре направен. Благодаря на екипа..."

"Току що го гледах и още ми харесва. Държи в напрежение и интерес. Далеч е още от джендерските и др интересности, за което благодаря. За мен доста човешки и натурален филм."

"Четох, че някои искали филмът "Трансгресия" да бъде спрян. Такава реакция не е християнска, а талибанска... Да, филмът е жесток, но уви, това е нашата реалност днес! Този филм е мъдър и навежда на сериозен размисъл за дълбоките и нерешени проблеми и язви в семействата, образованието и обществото. Този филм е предупреждение, много сериозно предупреждение! Аз излязох разплакана от киносалона... Кадрите са изпипани до съвършенство, а актьорската игра е превъзходна!"

"Изключително съм впечатлена от филма. Не само, че е прекрасно изпипан, но оставам с усещане за нещо средно м/у Д. Линч, Only Lovers Left Alive на Джармуш, и солен вкус от първа целувка на плажа. Абе, великолепно се е получил този филм, препоръчвам!"

"Определено провокативен като изразност и сюжетност, но не с някаква самоцел - тук идеята на филма е да извади на показ истината за често лицемерното ни поведение, граничещо от една страна със закоравял патриархален морал, а от друга със свобода, за която предели на разумност не съществуват. И най-ценното в този подход е, че филмът не дава присъди, не посочва по стар навик от миналото с пръст виновния и не ни "налива акъл в главата".

"Трангресията е не само на чисто сюжетно ниво, тя е някак ненатрапчиво вплетена и в структурата на филма. Сцените не следват някакъв хронологичен ред, а са подредени по чисто асоциативен начин, така както действат невроните в човешкия мозък - едно непрекъснато прескачане на импулси от едно поле в друго. Това прави филма изключително динамичен, с бързо сменящи се ярки картини и същевременно с това акцентиращ върху всеки детайл от развитието на сюжета."

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…