След продължил няколко месеца ремонт, пловдивчани вече можем да видим резултатът от ремонта на една от централните пловдивски сгради – кооперацията на ъгъла на улица „Христо Г. Данов“ и „Скайлер“, в непосредствена близост до площад Джумаята. Макар и да остава извън сферата на най-популярните плодвивски сгради, тя е сред най-впечатляващите образци на архитектурата от 30-те години с изчистените си форми и интересни функционални фасади.

След ремонта сградата е боядисана в по-светъл цвят от сивия, в който бе достигнала до 2018 година. Използваният много светъл „мръсно бял“ цвят е много по-подходящ за този тип сграда, от любимите на съвременните архитекти ярки оранжеви и розови цветове, с които се акцентира дадена ново ремонтирана сграда. При ремонта са избегнати и други очаквани грехове при подобни строителни дейности – надстроявания, изграждане на мансардни етажи, затваряне на тераси и пр. Частта на сградата с тераса и плосък покрив е запазена, както и другата – към улица „Скайлер“, която е със скатен покрив, изцяло ремонтиран. Не са добавяни и никакви излишни орнаменти по фасадата към изчистената модерна сграда.

Като негативен резултат може да се посочат няколко действия. Изхвърлени бяха всички уникални, запазени още от 30-те години дървени ролетни щори, каквито имаше останали на част от прозорците. Сградата изглежда ще се сдобие и с външно „художествено“ осветление. Проблемът с осветлението е, че той ще добави вертикални акценти в сградата, чиито стил всъщност се опитва да акцентира по-скоро в хоризонтализъм. Въпреки че на сградата се направи цялостен ремонт, по нейната изчистена фасада отново ще накацат външни тела на климатици, които в случая можеше да бъдат преработени и преместени на друго място. Макар и да няма да има затворени със стъклопакети тераси, една от тях ще се сдобие с платнен навес, което действа върху цялостния изчистен вид на сградата.

Самата сграда е построена през 30-те години на XX век. Един от най-типичните и изчистени образци на модернизма у нас, но и специфична за пловдивските проявления – фасадата към улица „Христо Г. Данов“ е симетрична и напълно лишена от орнаменти, без стреха и с ясни правоъгълни обеми. Самият терен, едновременно стъмен и крив като площ, обаче принуждава за по-разчупена архитектура откъм улица „Скайлер“ – нещо типично за пловдивския ландшафт. Там чрез триъгълни еркерни издавания се решава трудността от кривия терен, като във вътрешното разпределение стаите остават правоъгълни. Този подход е често срещан както в Пловдив, така и в други градове, за сгради между двете световни войни, но черпи вдъхновение от Възрожденската архитектура, където по същия начин са решавани идентичните проблеми с къщите по кривите улички.

За съжаление в публикуваните научни трудове, все още не е открит оригиналния архитект на сградата, но със сигурност той е от известните пловдивски имена. А в самия ремонт на сградата можем да отбележим както положителни, така и негативни действия от страна на собственици и строители.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…