Print this page

Изкуство и много театър в афиша тази седмица

Снимка: wilicharakchiewa

11 септември

Изложба 150 години от рождението на акад. Анастас Иширков

Акад. Анастас Иширков е основоположник на географската наука в България. Той е роден на 5 април 1868 г. в гр. Ловеч. Завършва история в Софийския университет и география в гр. Лайпциг, където през 1895 г. прави докторат. Специализира в Берлин, Виена, Париж. Основател е на Географския институт в София, декан и ректор е на Алма Матер и преподавател в Свободния университет.

Автор е на десетки книги, сборници, статии, студии на български и чужди езици. От 1904 г. е действителен член на БАН. От 1918 до 1934 г. е председател на Българското географско дружество.

Почива през 1937 г.

Изложбата, посветена на 150-годишнината от рождението на акад. Анастас Иширков включва снимки, лична кореспонденция, картички от пътуванията му, лекции, стихотворения, карикатури, статии, записки и др. Представени са и значими материали от фонда на НБ „Иван Вазов“.

В откриването ще вземат участие Димитър Минев – директор на библиотеката, доц. Стоян Недков – от департамент „География“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география -  председател на Управителния съвет на Българското географско дружество и доц. Пело Михайлов от катедра „Туризъм“ на Аграрния университет – Пловдив.

Фоайе „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“
11 септември – 27 септември
Откриване:  11 септември, 11 часа

Ромео и Жулиета

"Ромео и Жулиета" на балет "Арабеск" е модерен танцов прочит на пиесата, в който творческият екип начело с хореографа Боряна Сечанова разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието.

Драматичен театър Пловдив
19 часа
Билети на касата пред театъра и Куфарчето в Mall Plovdiv, както и онлайн на www.tickets.dtp.bg

12 септември

Сън в лятна нощ

„Сън в лятна нощ“ често е четена (може би поради Менделсон и романтичната традиция) като лека и светла любовна комедия. В нашия опит този „сън с отворени очи“ е жесток; нощта – плашещо време-пространство на стъписващи узнавания; на горчиво познание за низкото и възвишеното в самите нас; на откровение. Така се припознаваме в Шекспировия човек, който „гази в калта и гледа към звездите“.

За да ни светне – в края на играта – след края на илюзиите – че сме „срочни“ същества и битката не е помежду ни, а с изтичащото време...

Драматичен театър Пловдив
19 часа
Билети: 8 лв.

Вижте всички събития в Lost in Plovdiv

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…