Разкази за движение, за транспорт и преминаване, за пътешествията из града и начините на неговото възприемане са в центъра на стартиращата тази вечер 24-а Седмица на съвременното изкуство в „Баня Старинна“. Темата на събитието с куратори Катя Ангелова и Алесандар Пожанти е „Метафораи“. Артистите работят върху концепцията, изведена от цитат на френския историк и културолог Мишел Серто, който разказва, че в Гърция транспортните средства се наричат „метафораи“ (от гръцки „метафора“ – „транспорт“), като според него разказите и историите също могат да получат това название, като едно своеобразно средство за пресичане на различните пространства, чертаене на нови маршрути и връзки между тях.

Пространствени разкази ще споделят автори от целия свят - Баби Бадалов, Збинек Баладран, Оливие Вадро, Алберто Гарути, Правдолюб Иванов, Иржи Кованда, Даниела Костова, Хуан Пабло Масиас, Маргерита Москардини, Маурицио Нанучи, Делфин Рейст, Себастиан Ру, Мохсин Хараки и Ханс Шабус. Техните работи са подредени както в самата „Баня Старинна“, така и в публични простанства – пред Чифте баня, в Капана и на други места из града. Сред интересните работи са творбата на Алберто Гарути, с която при всяко новородено в Пловдив бебе лампите в Капана ще примигват по 30 секунди. Огромен въпросителен знак на фасадата на Чифте баня пък е своеобразно намигване към популярния червен билборд на жилищния блок зад кръстовището на д-р Енчев „Dr. E!”.

Изложбата се открива тази вечер (14 септември) от 18 часа и ще остане в Баня Старинна до 14 октомври. Тя ще може да се посети всеки ден от вторник до неделя между 14 и 18 часа. Проектът е част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…