13 нови проекта подкрепи фондация „Пловдив 2019“ във втората серия на отворената покана „В последния момент“. Общо бяха получени 60 проектни предложения. Подкрепените проекти ще получат общо 317 000 лв.

С 50 000 лв е подкрепена организацията „Да Индъстри“ ООД с идея да се създаде документален филм за спасяването на българските евреи от Холокоста. Според предложението това е едно изключително събитие в българската история, което все още не е достатъчно популярно и познато сред публиката. Също с 50 000 лв е подкрепен театралният спектакъл на Народен театър „Иван Вазов“ „Пролет през януари“ – трупата ще изиграе спектакъла на сърбина Душан Ковачевич, на чиято основа е създаден легендарния филм „Ъндърграунд“.

Идентична сума ще получи дизайнерското студио „Пункт“ за идеята да създаде книжно издание с маршрути за регионите около Пловдив – ценни места в Кърджалийско, Пазарджишко, Смолянско и Хасковско. Книжното издание ще промотира опазването на местните култури, чрез тяхното опознаване, подобряване на връзките между поколенията, и популяризирането им. То ще популяризира фестивали и събития, случващи се по малките населени места, както и локалните културно-исторически забележителности.

С малко по-малки грантове – по 30 000 лв са подкрепени три други проекта. Фондация „Културни перспективи“ ще реализира спектакъл-перформънс на млади български артисти, стипендианти на „С усилия към звездите“, в който ще участват визуални артисти, музиканти, танцьори и др. творци. Същата сума се отпуска на сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“, чиито интересен проект засяга творческа дейност с маргинализирани групи – затворници, осъдени лица, както и други маргинализирани групи в неравностойно положение. 30 000 лв получава и архитектът и доктористорик Анета Василева, и един от най-големите познавачи на архитектурата у нас от периода на тоталитарна социалистическа власт у нас. Тя ще подготви изложба „Неудобната модерност“, в която ще представи богати архивни материали и „превод“ на разбираем език на проучването на архитектурата от периода, често представян не по естетическите си достойнства, а през носталгия или чрез негативни политически оценки.

Подкрепени са също проекти на галерия Сариев за представяне на млади автори в сферата на съвременното изкуство, проект за съвместна работа между ученици от Националната гимназия по сценични изкуства и експерти от Матера, Италия, както и идея за преобразяване на спирките от градския транспорт, чрез превръщането им в поле за културен диалог. 3 проекта са оставени като резервни.

Журито, оценило проектите, е от експерти от фондация „Пловдив 2019“ – арт директорът Светлана Куюмджиева и експертите Гина Кафеджиян, Виктор Янков, Ваня Грозданова и Виктория Тодорова.

Всички резултати, оценките на журито и аргументите и са публикувани в сайта на „Пловдив 2019“ – тук.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…