Print this page

Катерина Георгиева: Поставяйки проблемите на сцената театърът стига до хората по-директно, без да сочи с пръст или да прави забележки

Цвета Ерменкова: Дори да променим един човек с този фестивал, ще сме постигнали нещо

Славена Шекерлетова

На първи октомври в Пловдив започва второто издание на фестивала за документален и социално ангажиран театър, а именно „Театър на отговорността - Форум 2018”. Организаторите дават заявка, че през седемте фестивални дни ще разчупят пловдивската сцена с 6 представления, провокиращи не само смях или сълзи, но и малко мисъл. Съпътстваща програма включва една дискусия и две работилници. За идеята на това събитие разговаряме с част от организаторите Катерина Георгиева, завършила „Театрознание и театрален мениджмънт“ и Цвета Ерменкова с магистратура „Кино драматургия“.  Първо ги попитахме какво е за тях театърът.

Катерина Георгиева: На първо място е вълнение, нещо, което може да те събуди от някакъв сън и да те накара да живееш по-активно, адреналин. Театърът, чрез темите, които поставя, може да те накара да отидеш на друго място в мислите си, където си по-жив и по-буден.

Цвета Ерменкова: Средство за изразяване.

Какво е театър на отговорността и има ли обединяваща тема тази година форумът?

Катерина Георгиева: Решихме, че това е театър, от който ние имаме нужда.  Той се занимава с проблеми, които се случват на нас и на другите, но някак не говорим за тях директно. Този театър е една идея по-искрен, защото се занимава с реалния живот. Поставяйки проблемите на сцената стига до хората по-директно, без да сочи с пръст или да прави забележки. В Пловдив не се показва много такъв театър. В България все още не е толкова популярен. За момента това правят основно театър Реплика, "VOX POPULI", "Цвете". Може би има и други.

Тази година фестивалът е много амбициозен с богата програма. Трудно е да се определи една нишка, но може да се каже, че темите се въртят около разрушаването на ценностите и забравата на хора, които са далече от погледа ни, за отговорността към другите и това, което оставяме след нас.

Цвета Ерменкова: Една от причините да направим този фестивал е, че в Пловдив не е стъпил все още такъв тип театър, а нас ни вълнува много. Документалният театър се занимава с общочовешки проблеми и с търсене на техните решения чрез средствата на изкуството. То не е нещо по-различно от друг театър, но стъпва върху реални истории. Мисля, че това е първата крачка в намирането на проблема - когато започнем да говорим за него. Дори да променим един човек с този фестивал, ще сме постигнали нещо. Програмата е много разнообразна. Основният проблем, който е застъпен е за различния човек. Например, това е самотния човек в планината, който живее изоставен и от близките, си и от държавата по някакъв начин. Другият проблем, който поставяме с фестивала е свързан с хората на улицата и това, че те са един невидим герой, който обществото подминава и който реално допринася с нещо за това, което оставаме след нас.

Мен лично всичко ме вълнува от програмата. Работилниците са много интересни. Едната е свързана с повишаване емоционалната интелигентност на хората. Целта е да създаде по-високо ниво на чувствителност, емпатия, да повиши уменията за работа в екип, умения за това как да не изпадаш в конфликт или да разрешаваш сложни ситуации.

На 6-ти октомври ще се състои дискусия в партньорство Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“. Темата е „Ролята на театъра извън сцената“. Дискусията е напълно отворена за всички. Ще се обсъждат различни аспекти на въпроса, като основно ще говорим за това как театърът влияе продължително върху публиката, след излизането от залата.
 
„Театър на отговорността” е сдружение, чиято основна цел е да развие международна театрална платформа. Организаторите посочват още: „Основната ни мисия е да създадем мрежа от артисти и организации, които се обединяват около идеите и целите на социално ангажирания театър, проявяващ се в различни сценични форми- конвенционален театър, пърформанс, клоунада, акция, инсталация и други“.

Трейлър на фестивала ТУК

Линк към събитието във фейсбук.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.

ПЪЛНА ПРОГРАМА:

01.10. – 19:00, Тютюнев град
„Което остава“(документално представление, променада) студио за документален театър "VOX POPULI" и екологично сдружение "За земята"
Билети: на място
Цена: 10лв. (само с предварително записване- 0878260193)

01.10. – 21:00, клуб Фарго
Откриващо парти на фестивала

02.10. – 19:00, Експозиция Георги Божилов- Слона, Скобелевата къща
„Баба Пепи“(документално представление)- "Театър на отговорността"
Билети: на място
Цена: 7 лв.

03.10. – 19:00, Театър HAND
„САМ И“(документално представление)- театър "Реплика"
Билети: на място
Цена: 10 лв.

04.10. – 19:00, Драматичен театър Пловдив
„Одисеята“ по Задочни репортажи за България от Георги Марков- ДТ „Любомир Кабакчиев“ Казанлък
Билети: на касата на Драматичен театър Пловдив

05.10. – 19:00, Национална търговска гимназия
„А ти какво би направил?“ (форум театрално представление)- театър Цвете
Вход свободен (само с предварително записване, местата са ограничени- 0878260193)

06.10. – 13:00 до 15:00, ПУ „Паисий Хилендарски“, зала "Компас"
„Ролята на театъра извън сцената“ – отворена дискусия

06.10. – 19:00, Алтернативно пространство за изкуство и култура "The Space"
„Отвътре навън“- представяне на работилницата за съвременни сценични форми с рък. Магда Шпехт (Полша)
Вход свободен.

07.10. – 19:30, Club VOID
„Делфинът, който ме обичаше“(перформанс)- Колектив 1а, Полша
Билети: на място
Цена: 10 лв.

07.10. – 21:00, клуб Фарго
Закриващо парти на фестивала

Резервация на места може да направите на телефон 0878 260 193. (с изключение за Драматичен театър Пловдив, където резервациите стават на сайта на театъра: https://dtp.bg/или на касата.)

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…