Традиционното португалско изкуство азулежу ще бъде представено на изложба в Залата за временни експозиции в Градска художествена галерия – Пловдив. Откриването е днес, 29 октомври, от 17:30 часа в пространството на Главната улица „Александър Батенберг“. Изложбата „Синьо пространство“ ще покаже ръчно рисувани керамични плочки.

С тази изложба започват Дните на португалската култура и изкуство в Пловдив, подготвени по инициатива на Областна администрация – Пловдив в изпълнение на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, в партньорство с Португалския културен институт „Камойнш София“ и посолството на Португалия у нас.

Посетителите ще бъдат запознати с изкуството да се рисува азулежу от българската художничка Емилия Емилева – асистент в катедра „Керамика“ в Националната художествена академия, която е специализирала във Факултета по изобразително изкуство на Университета в Порто, Португалия.

На 3 ноември (събота) от 17 часа публиката може да се наслади на мелодичността на португалския език по време на литературното четене на откъси от книгата на Давид Машадо „Средният индекс на щастието“. Португалският писател е носител на Наградата за литература на Европейския съюз.

Дните на португалската култура и изкуство в Пловдив ще бъдат открити от  г-жа Анаиза Гордино, директор на института „Камойнш София“.

Целта на артистичните прояви е да срещнат пловдивската публика с културното многообразие в Европа в годината на Културното наследство. Те продължават до 4 ноември.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…