Тази седмица в Пловдив ще си говорим за Изтока, ще посетим бохемските кафенета на соца, ще слушаме италианските майстори

 

Снимка: george_photographer88

3 декември

Ginger Milonga

В първия понеделник на декември да се потопим в магията на аржентинското танго на прекрасно място с перфектен танцов под! Gingertale ще ни посрещне с уникални коктейли и топло гостоприемство! Както винаги, за музиката ще се погрижи Мата.

Gingertale
21 часа
Вход свободен

No Sense Cocktail Night

Понеделник е спряган за най-лошия ден от седмицата, затова No Sense решиха да го направят поне три идеи по-хубав от обикновено! Всеки понеделник ще можете да се наслаждавате на различни коктейли представени от техните бармани!

No Sense
20 часа

4 декември

Код червено: литература представя Мариана Първанова

„Бохемските кафенета на соца” е новата книга на журналистката Мариана Първанова, издадена от ИК „Гутенберг”. След големия успех на тритомника „Неизвестно за известни български родове” (ИК „Изток-Запад”), събрал историята на 150 най-известни фамилии на България, авторката този път се обръща към недалечното минало – от 1944 до 1989 г. Темата отново е интригуваща – кои са били легендарните бофемски свърталища в София? А кои са били обиталищата на художници, музиканти и актьори в Пловдив? Това може да стане тема за дълъг разговор…

Галерия „U P.A.R.K.”
19 часа

Някои мисли не се движат

Галерия за съвременно изкуство Cu29 – Пловдив ви кани на откриването на "Някои мисли не се движат" изложба на Станимир Генов. В пространството на Cu29 ще може да видите седем платна, стена и да облегнете глава на картина над диван.

Станимир Генов (1982) от София, България. (2002-2006) Бакалавър по Живопис в НХА, София, България и (2016-2018) Магистър по Живопис в НХА, София, България. В периода между 2007 и 2012, основните му интереси са в областта на инсталацията, видеото и звука. След самостоятелната му изложба „Картини“ (2012 Галерия Юзина, куратор Йово Панчев, София, България) Станимир се завръща към живописта като негова основна медия. Неговата работa е представяна в няколко самостоятелни изложби в България, като „Извинете“ (2008, Галерия Пистолет, куратор Леда Екимова, София, България), „Ясно!“ (2011, куратор Йово Панчев, София, България), „Изложба“ (2015, Художествена галерия Владимир Димитров-Майстора, куратор Йово Панчев, Кюстендил, България), „Лавина“ (2016, Contemporary Space, куратор Йово Панчев, Варна, България) и „Букет“ (2017, Галерия Васка Емануилова, куратор Даниела Радева, София, България). Станимир също участва в многобройни групови изложби, част от тях са „Процес в прогрес“ (2015, Галерия Baeckerstrasse 4, куратор Весела Ножарова, Виена, Австрия), "Внимание прясна боя!" (2015, СГХТ, куратори Мария Василева, Владя Михайлова, Даниела Радева, София, България), „Разместване на пластовете / Младо изкуство в музея“ (2017, СГХТ, куратор Владя Михайлова, София, България) и „Форми на съвместно съществуване“ (2017, Галерия Структура, куратор Мария Василева, София, България).

Галерия за съвременно изкуство Cu29
04.12 – 06.01

5 декември

Размисли за Изтока, щастието, времето и смисъла с Пламен Узунов

Тази сряда в Капана отново ще се говори за пътешествия, приключения и за това как далечните страни и култури могат да променят светоусещането на човек и възприятията му за хората и смисъла на човешкото съществуване. Пламен Узунов ще сподели свои Размисли за Изтока, щастието, времето и смисъла. Пътешественикът е обиколил всички континенти с изключение на Австралия, но сърцето му са успели да спечелят хората в Азия. Затова постоянно се връща там с идеята да опознае нови страни и народи. До тези малко познати земи вече над десет години той организира туристически пътувания в Близкия и Далечния Изток. “През 2001 г. имах възможността да пътувам повече в Азия. Първоначално пътувах сам, после започнах да водя приятели, но след всяка нова среща с Изтока интересът ми към тези различни култури все повече нарастваше. Така, по време на моите пътешествия, се заех да проучвам религиите, защото в много от случаите битността на хората се определя от техните вярвания. Ако искаш да разбереш един човек, трябва да знаеш в какво вярва. Дълбоко ме занимават типичните източни религии – ислямът, хиндуизмът, будизмът, зороастризмът.  Изтокът... Какви въпроси ни вълнуват и как той им дава отговор? Винаги съм се питал какво е знанието и как то рефлектира върху нашите мисли и живот? Да знаеш или не? Да научиш или преживееш? Какво е времето? Може би още един неуспешен опит да бъде измерена вечността. Прелетява бързо като закъснял влак или се движи лениво, като преди първа среща с любимия човек. Всяко пътуване спира времето в една точка. Там, където във вихъра на емоциите от срещата с друга култура, приемаме красивата различност на света като наша и оставяме част от сърцето си завинаги. Досегът с другите народи и култури ни позволява да прогледнем през изкривеното стъкло на ежедневното мислене, да осъзнаем, че различните от нас хора по цвят и религия, са всъщност другото измерение на нашата божествена душа. Защото преди да ни разделя, различността е неповторимо красива. Като майско утро и юлска вечер на уморения от слънцето бряг.."

Бар „Крафт“
18:30 часа
Вход: 5 лв.

Още събития вижте в Lost in Plovdiv

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…