Демонстрациите на живо са в Културен център Тракарт днес  от 16:00 до 18:30 часа, входът е свободен

Таня Грозданова

Харун Вейсел Гюмюш е майстор на стъкло към Главна дирекция „Проучване и образование“ при Министерството на Културата и туризма на Р. Турция. От 40 години работи с горещо стъкло, а последните 13 години посещава училища в различни краища на Турция и прави демонстрации на живо.

Майсторът стъклар гостува в Града под тепетата по покана на Българско-турския литературен клуб в Пловдив. Той ще покаже магията на занаята си на 5 март 2019 /вторник/ в Културен център „Тракарт“  от 16:00 до 18:30 часа. Демонстрациите на живо са под наслов „Танцът на стъклото върху пламъка“ и показват изработката на стъклени предмети на изкуството и сувенири, направени с техниката „ръчно духано стъкло“.

Майстор Харун вече е наредил инструментите в културното пространство на археологическия подлез и докато ефирните му дервиши танцуват той разказва, че стъклото се загрява с помощта на кислород и LPG, а с движение и продухване се оформят фигурките от крехкия материал.

 

 

Зрителите могат да участват в самия процес и да задават въпроси.

 

Входът е свободен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…