Екипът на единствения дигитален гид под тепетата се разходи из квартала и селектира три места, които макар и малко по-далече от центъра, има какво да предложат на посетителите си

Район Северен или по-познат сред пловдивчани с турското си наименование Кършияка се намира на северния бряг на река Марица.

Историческите данни сочат, че се е образувал в началото  началото на XVI в. . Големият приток на българско население е през XVIII в. и XIX. в., когато се оформя българският характер на квартала. Населението на Кършияка се е занимавало със занаяти, свързани с поддръжката на конете и камилите, с ханджийство, с гемиджийство, но основно с бахчийство. Докъм средата на XX в. в квартала са живели средно заможни зеленчукопроизводители, използващи водите на реката за напояване, превозвачи по реката, дребни търговци и занаятчии. 

Днес районът се характеризира с доста експанзивно строителство и население около 60 000 жители.

Екипът на единствения дигитален гид под тепетата се разходи из квартала и селектира три места, които макар и малко по-далече от центъра, има какво да предложат на посетителите си.

Ресторант „Фемили” е заведение с над 10-годишна история, което постепенно се разрасна до ресторант с около 600 места - 380 места на закрито и 250 в лятната градина. Ресторантът работи на пълни обороти, без почивен ден! За любителите на купона и българската музика всеки петък и събота вечер има интересна шоу програма, оркестър и DJ. Кухнята е национална, на разположение на клиентите е  разнообразно обедно меню, както и доставки до дома и офиса.

„Някъде в Кършияка” се намира и следващото ни откритие – мексикано – италианския т ресторант „Поко Локо”. Рикардо и половинката му Мария въртят от години домашния си ресторант. Малко е встрани от центъра, но заради пастата на Рикардо си струва да му отделите подобаващо внимание. Рикардо доставя всичките специфични продукти за ястията си от родината си. Всъщност, и една от фантастичните му антипасти може да ви нахрани. Но сте длъжни да продължите и след нея. Да опитате или месните специалитети на Рикардо, или типично италианските му гозби, или пицата му. За да е завършена кулинарното ви угощение, трябва да намерите сили и за някой от домашните десерти на Рикардо и Мария. Ако имате късмет, ще ви кажат, че днес са подготвили панакота. Иначе Мария прави собствен сладолед. За него пък Рикардо ще ви поднесе неговото си лимончело. Освен всичко, Поко Локо е мястото, в което можете да си изгладите италианския - Рикардо посреща и изпраща на собствения си език.

Най-последната ни спирка в днешното квартално пътешествие е Ресторантъ 44, който се намира съвсем близо до моста на Герджика. В заведението предлагат средиземноморска, гръцка и и италианска кухня. На разположение на гостите са както вътрешна част, така и градинска за по-топлите дни, които предстоят. Едно от онези непретенциозни местенца, които ще ви изненадат с вкусна храна и уютна атмосфера.

А кое е вашето предпочитано място в Кършияка?

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…