Община Пловдив, Регионален исторически музей (РИМ) и издателство „Летера” организират среща с твореца Харалампи Г. Орошаков. Връх в творчеството си австрийският художник, писател и публицист, роден в София,  отбелязва с романа „Аферата Батенберг”.

На 19.03.2019 г. (вторник) от 18.00 ч. зала „Съединение” ще бъде домакин на събитието „Портрет на художника и писателя Харалампи Г. Орошаков”.

Участие ще вземе доц. д-р Владимир Янев. Изкуствоведът проф. Чавдар Попов ще представи мултимедийна презентация. Златко Павлов ще прочете откъс от нов автобиографичен роман на Орошаков, който е озаглавен „Усмивката на емигранта”. Органистът Петър Стойков ще изпълни Прелюдия в ми-бемол мажор BWV-552 от Й.С.Бах.

На 20.03.2019 г. (сряда) 18.00 ч. в зала „Съединение” ще се проведе дискусия на тема „На границата на историята и литературата”. Ще се обсъжда историята на България в литературен контекст по романа „Аферата ?Батенберг?”. Модератор на събитието е Георги Ангелов – преводач и журналист. Участие ще вземат Стефан Шивачев – доктор по история и директор на РИМ – Пловдив, Мариана Чолакова – доктор по философия и почетен консул на ФРГ в Пловдив, доц. д-р Владимир Янев – хоноруван преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”, Йордан Велчев – писател, поет, автор на исторически книги.

Във връзка с Пловдив – европейска столица на културата 2019 г. издателство „Летера“ подготвя проект на тема „Кръст/о/Път“//„KreuzWeg“// „CrossRoad“, който е фокусиран върху ярката личност на твореца Харалампи Г. Орошаков в европейското духовно пространство. Х. Орошаков има български корени и книгата му „Аферата Батенберг“ е написана по архивите на прадядо му Гаврил Орошаков, който е играл значителна роля в българската история след Освобождението като прокурор във Върховния касационен съд и министър на правосъдието през 1886 г. Специалистите, между които Стефан Шивачев и доц. Владимир Янев, считат, че това е един от най-добрите романи за историята на България след знаковата книга на „Строители на съвременна България“ от Симеон Радев.

Харалампи Г. Орошаков, роден на 23-и май 1953 г. в София, е австрийски художник, писател и публицист. Смята се за предходник на диалога между Изтока и Запада в изкуството и за обновител на възприятието на иконите в западната живопис.

Орошаков произхожда от изпратеното в заточение благородническо семейство Хараламов-Орешак. През 1960 г. семейството бяга от София през Белград във Виена, където през 1961 г. Орошаков получава австрийско гражданство. Баща му, Георгий Х. Орошаков, е собственик на австрийските индустриални предприятия за стоманодобив „Орошаков“. След многобройни смени на училища и дипломирането си Харалампи Г. Орошаков посещава три месеца лекциите на Рудолф Хаузнер във Виенската Академия по изобразителни изкуства, след което се самообразова. Живее и твори в Кан, Ню Йорк, Женева и Кьолн. През 1981 г. заминава за Патмос и Атон. В същата година получава Награда за проект, връчвана от градската управа във Виена и Почетната награда за изобразително изкуство на Долна Австрия.

През 1983 г. се мести в Мюнхен. „Исках да сграбча Мюнхен за гушата в смъртна хватка. Градът, който е застинал в самодоволната си красота и се е главозамаял в нарцисизма си, където в началото на ХХ век Василий Кандински, Алексей фон Явленский и далматският грък и самообявил се за италианец Джорджо де Кирико започват първите битки за модерното разбиране на ценностите и света – и в края на един век, в който всички бяхме превърнати в емигранти и побутвани насам-натам като мебели в изоставени помещения.“ През 1987 г. получава Стипендия за изобразителни изкуства в Мюнхен, а през 1991 г. му е присъдена Наградата за изкуство на Швабия. След края на Студената война, около 1990 г., следват покани и пътувания в Сърбия, България, Русия и Казахстан – страните, от които са родом предците на Орошаков.

От 1998 г. живее и работи в Берлин, Кан и Виена.

 

Проектът „Кръст/о/Път“ обединява реалността и символиката, Кръста и Пътя, на изстрадалите духовни търсения и открития, като се акцентува на историческата и съвременната кръстопътност на европейския ни град. Това проличава в картините на Орошаков на тема „Двойният кръст“, в неговите литературни творби, в отвореността на автора към публични интелектуални контакти и дискусии.

Разностранни са творческите проявления на Харалампи Г. Орошаков като художник и писател. Повод за същинското му завръщане в България е мемоарно-историческата му книга „Аферата Батенберг“, публикувана от издателство „Летера“.

Идеята на проекта е творецът да бъде представен комплексно – като художник, писател, интелектуалец, с модерни концепции за духовните взаимоотношения между Европа и България.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…