Изложбата е в рамките на Италианския фестивал на красотата в Пловдив

Ще бъдат представени и няколко творби на Анди Уорхол

Изложба с рисунки на най-известните български художници ще бъде представена за пръв път по време на 28-я Италиански фестивал на красотата, който се открива на 29 март в Международен панаир Пловдив. Повечето от творбите не са показвани до момента и са част от личната колекция на Давиде Кристиано, един от организаторите на фестивала. Събитието, което ще е част от съпътстваща програма на международното изложение за фризьорство, козметика и грим, ще бъде открито от голямата българска актриса  Цветана Манева.

Изложбата е в подкрепа на Пловдив като Европейска столица на културата, а сред авторите, които Кристиано е избрал да представи са Ангел Василев, Борис Димовски, Димитър Казаков – Нерон, Димитър Киров- ДиКиро, Златю Бояджиев, Илия Бешков, Кольо Видковски и Цанко Лавренов. „Тази колекция показва всички художници през призмата на рисунката, а рисунката е един от най-демократичните и изразителни видове изкуство. За мен е чест, че можем да представим техни творби пред участниците на фестивала и гостите на Пловдив“, коментира Давиде Кристано. По думите му  всички те определят облика на българската живопис и пресъздават различни образи на родното.

Изложбата ще представи творби и на знаменития артист и художник Анди Уорхол, водещ в течението POP ART през 20-ти век, които изобразяват общата представа за американската култура. Част от POP ART експозицията бе изложена за пръв път в арт пространството на Дома на етносите през 2016 г. Тогава бяха показани и три от известните литографии на Уорхол с Мерилин Монро.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…