Европейска столица на културата отбелязва 40  години от първия български полет в Космоса

40 години след като Георги Иванов става първия българин в Космоса, Пловдив показва документален филм за космонавта от журналиста Мартин Карбовски. Видеото е от 2014-а и е най-пълния портрет на генерала заснеман досега. Полетът на Георги Иванов на 279,2 км над земята става символичен за цялата нация. Видеото поставя въпроса за преосмислянето на космическата ни история и мястото на Иванов в съвременния ни контекст. След филма ще има кратка дискусия с автора Мартин Карбовски.

Събитието ще се състои в Пловдив на 11 април от 19.00 часа в пространството на ул.“Христо Дюкмеджиев“ 10 в Капана. Входът е свободен, но необходимо предварително записване на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Ще бъде представена и биографична книга за космонавта с автор ген. Борис Бонев.

Допълнителна прожекция ще има и в София на 12 април от 17.00 и 18.30 часа в пространството на MOVE.BG, ул. „Сердика“ 20. 

Отбелязването на годишнината е първото събитие, част от инициативите в проекта „2019, година на бъдещето“, посветен на космонавтиката и история на бъдещето към програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Проектът ще бъде показан в две изложбени зали - в Капана и Стария град май месец и ще дискутира различни трактовки за бъдещето в историческа и съвременна перспектива.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…