Най-новото пловдивско читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“ със силен старт в обществения живот на града

В литературната зала на най-новото Пловдивско читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“ ще се проведе първата по рода си в нашия град творческа вечер, посветена на завладяващата и енигматична личност на поетесата и видна общественичка Яна Язова. Водещ на вечерта, която ще се състои на 12.04.2019 г. петък, от 18:30 ч., ще бъде изследователят, автор и литературен критик Юлий Йорданов.

Йорданов се е заел с нелеката, но благородна задача да извърви пътищата на Яна Язова, правейки своеобразен литературен маратон из цялата страна. Пътят му започва от родното място на поетесата, гр. Лом и минава през всички градове и места, където тя някога е имала рецитали, за да стигне днес и до Пловдив. Целта му е съживи спомена за буреносния живот и творчеството на трагично и ненавременно отишлата си от този свят поетеса. Решава се на тази обиколка след като вижда, че за 105-та годишнина на Яна Язова обществеността мълчи, а младите не знаят нищо за тази толкова даровита авторка. Именно това го провокира и да напише книгата си „Съдба, прободена от перото”, посветена именно на тази талантлива, интелигентна, чаровна и фатална българка.

Народно читалище „Проф. Кирил Дженев – 2018“ с радост приема своя гост и кани всички жители и гости на Пловдив на тази вълнуваща среща със съдбата на Яна Язова в своята литературна зала, която се намира на ул. „Колю Фичето“ 7А, ет. 2.

Официално отворило врати едва през февруари тази година, читалището вече развива богата и разнообразна дейност и се включва активно в обществения живот на града ни. Така например, състави на Школа за народни танци „Луди Млади“ към читалището бяха поканени да покажат своите умения по време на празника на с. Първенец, както и концерта-преглед на читалищното любителско изкуство, организиран от Общински читалищен съюз. В допълнение, вече има действащи школи по театрално и изобразително изкуство, организират се и интересни работилнички, като например предстоящата такава за изработка на Великденски писани яйца по модела на старата Велинградска школа. А една от големите радости на читалището е силната подкрепа и стотиците книги, които получи в отговор на призива си за съдействие за откриване на собствена библиотека – едва за броени дни пристигнаха дарения от цялата страна, благодарение на които идеята за библиотека вече се превръща в реалност.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…