След дългия престой във водата, или навъртяните крачки в обикаляне на забележителности, обядът е абсолютно задължителен. Ето и нашите препоръки за ресторанти, които да посетите, когато сте в района

 

Малкото китно градче Хисаря е едно от местата, които винаги препоръчваме, в случай че имате нужда от бягство от Града на тепетата. То е известно с 22-та си минерални извора с различни физико-химични характеристики и температура с доказани лечебни качества. Освен като балнеоцентър, градът е посещаван и заради хилядолетната си история. Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. А някои от задължителните места, които трябва да видите са:

Южната крепостна стена и Камилите  -  Южната крепостна порта е главната порта на римския град Диоклецианополис. Оттук е тръгвал пътят за Филипополис (Пловдив) – най–важния административен център в римската провинция Тракия. Портата в оригинал се извисява на 13 м. височина. Нарича се Камилите, защото в началото на XX в. вратата е била разделена и заприличала на две застинали една срещу друга камили.

Римската колонада – Намира се в самия център на града, в непосредствена близост до парка с фонтана. Построена е през 1960 година като точно копие на древна римска колонада. Захранва се с минерална вода от извор "Момина сълза". Върху свода са изобразени осемте антични божества на здравето.

Римските терми - Те са най-значителният от многобройните археологически паметници, разкрити и проучени в Хисаря. До този момент са  известни четири сгради от комплекса, но със сигурност те са били повече.  Разкритите римски терми се намират в парк "Момина сълза", непосредствено до минералния извор. Те са едни от малкото известни термални римски бани в Европа. Забележителното тук е, че на места са запазени почти до покрив. 

Разбира се, през лятото освен заради многото история, Хисаря е предпочитан и заради възможностите за плажуване в големия брой хотели и почивни бази. Особено през уикендите басейните са пълни не само с почиващи, но и с посетители, решили да избягат от горещината на града и да се възползват от възможността за плуване и разходка.

А след дългия престой във водата, или навъртяните крачки в обикаляне на забележителности, обядът е абсолютно задължителен. Ето и нашите препоръки за ресторанти, които да посетите, когато сте в района:

Ресторант Национал се намира в близост до повечето големи хотели и почивни бази в града, почти до сградата на Общината. Започва своето съществуване преди цели 20г., за да  предложи на клиентите си уют и спокойствие в автентичната атмосфера на малкия град. Прекрачвайки прага на ресторанта, сякаш открехвате отдавна затворени врати към спомените. Всичко изглежда толкова познато - като в старата къща от незабравимото детство. Предлагат се вкусни ястия от българската и европейската кухня, богата винена листа, а когато привършите с хапването, ще ви изпратят с интересна информация за града и околностите. Цените са съвсем приемливи, а лятната градина – разкош в горещите дни.

Малко по-надолу от Национал е и другото заведение, което препоръчваме. Provence не е във френската провинция, но особено навън те потапя в истински цветен рай.  Препоръчваме бобът с манатарки, но каквото и да изберете, със сигурност ще бъде вкусно и добре приготвено.

За всички любители на дивечовото месо резиденция Ловен дом е препоръчителна спирка. Той е построен през 1975 г. и  съчетава съвременен комфорт с балкански уют и самобитност. Работи целогодишно и разполага със собствен парк, ресторант, паркинг, детска площадка и зоокът с екзотични птици. Ястията са примамливо съчетание от българската кухня, барбекю предложения и дивеч. Задължително изпробвайте фазана с ориз и кисело зеле и крехкото сърнешко.

Може да съчетаете разходката до Хисар с посещение на Конна база Тракиец или гробницата Старосел.

Източник: Lost in Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…