Прожекция на открито на документалния филм „3100: Бягане и себенадминаване“ на режисьора Санджай Роулал, САЩ ще се състои на 6 август от 20:30 часа на Гребния канал. Лентата пристига специално в Европейска столица на културата след Европейската премиера в София в НДК и наградата за най-добра режисура на XVIII „Международен кинофестивал на червенокръстките и здравни филми“ гр. Варна. Прожекцията е  безплатна и ще може да се гледа от местата на трибуната.

Денят на прожекцията ще съвпадне с финала на ежегодното състезание „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ в Ню Йорк – САЩ, вдъхновило режисьора Санджай Роулал да създаде документалната продукция, в която  героите на филма са участници именно в това състезание. По време на прожекцията в 21.30 ще се осъществи жива връзка директно от финала в Ню Йорк, в който ще бъде наблюдавано участието на българина Тодор Димитров. След прожекцията през януари той се осмели да влезе в надпревара с времето и волята и да пробяга разстоянието от почти 5000 км, за 52 дни.

Документалната филмова продукция изследва тичането като феномен, свързан с битието, както и като средство за разкриване на човешката същност.  Опитвайки се да отговори, защо толкова хора са привлечени от бяганията на дълги разстояния, автора разглежда култури с традиции в бягането и техните съвременни представители –  индианското племе навахо, етническата група бушмени от Aфрика, монасите от планината Хей, Япония, състезанието „ Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили “.

Състезанието „ Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили “ (3100 мили се равнява на почти 5000 км) е най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам. Всеки участник трябва да изминава средно по 95 км на ден. Малцина се решават да приемат това привидно непреодолимо предизвикателство, а още по-малко са тези, които успяват да го завършат. Тук духът, материята и психиката се състезават помежду си. По време на маратона участниците срещат много трудности: да преодолеят травмите, които са неизбежни, психиката, която безспорно трябва да е силна, и духът, който е най-важният играч и може да крепи бегача до края на трасето.

За Тодор Димитров:

Тодор Димитров – „Ел Капитан“ – Завършил множество ултрамаратони в Европа, Азия и Америка, включително 3  шестдневни ултрамаратона, пет 24-и бягания, обиколката на Мон Блан (UTMB), както и маратон в Кабул, Афганистан. Национален рекордьор на 6 дни с пробягани 707 км.

За състезанието „3100 мили: Себенадминаване“:

До момента по-малко от 50 души успявали да стигнат до финала на състезанието. Състезанието се провежда всяка година между юли и август в Куинс, Ню Йорк (най-горещите месеци в годината). Всеки бегач трябва да изминава повече от два маратона между 6:00 и 24:00 ч.  Рекордът за разстоянието е 40 дни 9 часа 6 минути, поставен през 2105 г. от Ашприхатал Алто (Финландия).  Националният рекорд на България е 50 дни 13 часа 48 минути 57 секунди и е поставен от Шопан Цеков 2006 година.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…