Плюшените играчки Неда, Спас и Тримон рекламират Старинен Пловдив

Вижте цялата програма на Празниците на Стария град 2019

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив” и партньори представиха днес в Дома на културата „Борис Христов“ на специална пресконференция програмата на предстоящите от 16 до 22 септември Празници на Стария град, които през 2019 година са под надслов „От огъня – огън“.

В пресконференцията участваха инж. Александър Държиков – зам.-кмет по култура и туризъм на община Пловдив, Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив”, Тони Симидчиева – председател на РЗК, Еньо Енев – председател на Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия”, Нели Караджова – Областен информационен център – Пловдив, Димитър Добрев – художник и колекционер, Иван Неделев – куратор сцена Небет тепе, Здравец и Елена Хайтови, Ани Пилибосян – писател, Петя Ангелова – автор на филма „Вино от глухарчета“, както и представител на ОП „Радостни обреди“.

Настоящата година е специална за Института, защото той посрещна 50-годишния си юбилей и продължава с креативност и вдъхновение да радва пловдивчани и гостите на града с богат събитиен календар, който се вписва по свой начин в програмата на Европейската столица на културата Пловдив 2019.

Програмата на Празниците през тази година включва в себе си огромно разнообразие от събития – изложби, премиери на книги, кинопрожекции, концерти, кулинарен панаир и панаир на занаятите, работилници и други. Тя става все по-мащабна с всяко следващо издание, като целта е да се надгражда, но да се запазва духа и атмосферата на Стария Пловдив .

По време на празника ще бъде открита необикновена изложба с колекция от над 680 ютии на Димитър Добрев, събирани в продължение на 45 години. Художникът обяви, че ще дари сбирката на Стария град, за да може пловдивчани и гостите на града да ѝ се радват. Специално за откриването на изложбата с ютии, ще бъде организиран тур на 19 септември от 17 часа, който тръгва от Римския стадион. Димитър Добрев и екскурзовод от Стария град ще разходят желаещите из къщите, където са експонирани ютиите. После в къща „Хиндлиян“ ще бъде официалното откриване, където някои от ютиите ще бъдат включени (запалени) за демонстративно гладене „По гънките на времето“. Колекцията е с експонати от цял свят от 19 век до наши дни, с тегло от 10 грама до 10 кг. и със сигурност ще се превърне в една от необичайните атракции в Стария град.

Празникът включва и традиционния за града Есенен панаир на занаятите, в който тази година над  60 занаятчии ще покажат изкуството си, а под тепетата пристигат и 10 майстори от Украйна, които ще представят традиционни занаяти. Ще има пленер по изработване на сувенири от царевична шума с надпревара между занаятчиите, провеждане на майсторски клас, както и с традиционните работилници за деца. Регионалната занаятчийска камара, в която членуват 1200 майстори – занаятчии изказа специална благодарност към Община Пловдив, в лицето на Кмета инж. Иван Тотев, към зам.-кмета инж. Александър Държиков, и към ОИ „Старинен Пловдив“ за подкрепата, и партньорството през тези 8 години, в които се провежда Панаира.

От 16 до 19 септември по уличките от най-високата част Небет тепе до самото начало на Стария град ще се настанят готвачи, сладкари, производители и ресторантьори, които ще дадат цвят и аромат на празниците с традиционното събитие „Вкусът на Пловдив Заедно“. Наред с кулинарните изкушения – българска национална кухня, домашно приготвена храна, крафт бира, фермерски щандове, пчелари, разположени в ресторанти и на открити шатри, атракция в Стария град ще бъде и ретро количка за сладолед.

Ще продължат и честванията по случай 100-годишнината от рождението на големия родопски разказвач Николай Хайтов с поредица от събития в Балабановата къща и Данчовата къща. Сред тях са откриване на 2 изложби, прожекция на филм, награждаване на победителите в конкурса „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ“, изложба на внучката на писателя Елица Гигова „Родопският свят на Хайтов“, новата книга на Елена Хайтова „Заветът на Козия рог“ и други. Данчовата къща ще бъде превърната в Зона Хайтов, а ученици от пловдивските училища ще имат възможност да посетят прожекциите на документални филми и изложбите, предоставени от фондацията на арх. Здравец Хайтов.

На 17 септември в Римския стадион ще се състои премиерата на наградения в Щатите филм „Вино от глухарчета“ на Петя Ангелова, награден от престижния фестивал North Beach American FilmFestival в Мериленд, САЩ.

На Небет тепе на 20 и 21 септември вечерта отново ще има интересни събития – две поредни вечери с по 2 концерта

В „Море от любов“ Стария град ще има и 7 атрактивни сватби на Хисар капия и на фонтана до къщата-музей „Златю Бояджиев“. Като комплимент от ОИ „Старинен Пловдив“, младоженците ще получат безплатна фотосесия в избран от тях обект на територията на резервата.

Чрез книгата на живеещата във Франция Ани Пилибосян  ще се потопим в историята на нейния баща – пловдивчанина Овагим Овагимян – майстор на художествените занаяти, живял в кв.Капана, специалист дърворезбар, мебелист, декоратор и архитектурен дизайнер, в чиято работа е увековечена красивата традиция на българската дърворезба и преродения арменски и ориенталски стил.

В края на пресконференцията бяха представени и новите сувенири – плюшените играчки Неда, Спас и котарака Тримон, които ще рекламират Стария град.  дни преди официалното откриване на традиционните празници в архитектурното бижу на Пловдив. Те ще се продават в туристическите информационни центрове и обектите на общинския институт „Старинен Пловдив.

Всички събития от програмата на Празници на Стария град са с вход свободен. Безплатен за гражданите и гостите на Пловдив ще бъде и концертът на група Б.Т.Р. на Античния театър на 16 септември, с който официално се откриват Празниците. Началото е в 20.30 часа.

Празници на Стария Град 2019 „От огъня – огън“

16 – 22 септември 2019

16 СЕПТЕМВРИ

19.30 ч., Античен театър –  „Пловдив в битието на Европа”, фотоизложба

20.30 ч., Античен театър – Откриване: Концерт на Б.Т.Р.

17 СЕПТЕМВРИ

18.30 ч., Балабанова къща –  100 г.  от рождението на Хайтов: моноспектакъл „Дърво без корен“ на Васил Банов и награждаване на участниците от ученическия конкурс „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ…“

20.30 ч., Римски стадион – Премиера на филма на Петя Ангелова„Вино от глухарчета“.

18 СЕПТЕМВРИ

18.30 ч., Банабанова къща –  Представяне на книгата „Изящният свят на  тракийския майстор за Овагим Овагимян от Ани Пилибосян

19 ч., Малка базилика –  Изложба STEAMPUNK от Петър Велинов

19 СЕПТЕМВРИ

17 ч., Пл. „Римски стадион“  – Oпознавателен тур „По гънките на времето”

18.30 ч., Къща „Хиндлиян“ –  Откриванена експозиция ютии „По гънките на времето” от колекцията на художника Димитър Добрев

19 ч., Къща „Стамболян“ – Изложба на Светлозар Чавдаров и Евгения Панчова

20 СЕПТЕМВРИ

18 ч., Данчова къща – 100 г. от рождението на Хайтов:откриване на 2 изложби и литературна дискусия с Марин Кадиев

19.30 ч., Балабанова къща –  Концерт на DasWeltschmerzDueTT (М.Кукошаров и В.Веселинов – Еко)

20.30 и 21.30 ч., Сцена Небет тепе – концерт на групите Heptagram и Smallman

21 СЕПТЕМВРИ

10.30 Ч., Къщата на д-р Стоян Чомаков – „Огнени същества и Движещи цветове”, демонстрация на мраморна техника

18 ч., Данчова къща –  100 г. от рождението на Хайтов:„Орли от пламък“, премиера на книга на Елена Хайтова-Гигова

18.30 ч., Римски стадион – Приключенията на Фил и Поли II

20.30 ч., Къща на д-р Стоян Чомаков –  „Легенда за огъня“, огнено

20.30 и 21.30 ч., Небет тепе – концерт на  Kottarashky & The Rain Dogs и Romaneno Project

22 СЕПТЕМВРИ

11 ч., Паметник на Начо Културата –  „Опознай Стария град”, градски куест

14 ч., пл. до църквата „Св. св. Константин и Елена“ – „По стъпките на цар Фердинанд – обявяване на Независимостта“, възстановка

19 ч., Римски стадион – Концерт наSwingAllStarsJazztet

ПОСТОЯННИ АКТИВНОСТИ:

  1. – 22.09.

09:30 – 18:00 Музей на открито с Комитет „Родолюбие“ IПл. „Атанас Кръстев” – Лапидариум

ЗАЕДНО ще се пренесем в епохата на българското Възраждане, във времена на хайдути и комити! Ще се докоснем до автентични и редки предмети, изработени от изтъкнати майстори! Ще има и училище по родолюбие, забавни игри и изненади.

10:30 – 21:00 Есенен панаир на занаятите I Ул. „Съборна“

Талантливите ни приятели от Регионална Занаятчийска Камара Пловдив отново събират изтъкнати майстори от цялата страна в Есенния Панаир на занаятите, за да ни предложат отбрани изделия, изработени от сръчни ръце с много любов и възхитителни умения!

11:00 – 21:00 Вкусът на Пловдив Заедно

Познатата на пловдивчани кулинарната фиеста „ВКУСЪТ НА ПЛОВДИВ” отново гостува на Празници на Стария град, съвместно с пловдивските фермери. Омайни аромати и вкусове ни очакват на: зона над Тунела; пред Градска художествена галерия (ул. Съборна“ №14А); ул. „Тодор Самодумов“ №2 (паркинг АМТИИ);площада пред църквата „Св.св. Константин и Елена“; ул. „Съборна” 22и ресторантите „Граждански клуб“, „Щастливци под тепето“, „Рахат тепе“, „Satori Magic Café”

  1. – 22.09.

09:30 – 17:00 Пленер „Царевична шума“ на РЗК

11:00 – 16:00 Пленер „Царевична шума“, детски работилници

Пл. „Атанас Кръстев” – Лапидариум

И тази година РЗК ще ни предложи пленер на специална тема и работилници за най-малките ни гости. Теще опознаят магията на царевичната шума, която може да се преобрази в кукла, предмет и какво ли още не!

10:00 – 18:00 „Къщи в ретроспекция“, фотоизложба на НИНКН (до 25.09.)

10:30 – 15:00 „Оцвети Старинен Пловдив“, детски работилници

Къща „Клианти“, ул. „Тодор  Самодумов” №3

Приятелите ни от Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще предложат две страхотни събития за деца и възрастни! Изложбата с архивни кадри „Къщи в ретроспекция“ ще покаже богатството на националното ни културно наследство и ще ни даде нови знания за знаковите къщи в Стария град, а работилниците за деца ще вдъхновят най-малките ни гости да станат съ-творци на уникална арт инсталация в двора на къща „Клианти“!

11:00 – 18:00 Море от любов в Стария град Хисар капия и площада до къщата на доктор Стоян Чомаков

За втора поредна година ОИ „Старинен Пловдив“ и ОП „Радостни обреди” поднасят ЗАЕДНО специален комплимент на младите двойки, избрали великолепието на Старинен Пловдив в сватбения си ден!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…