Този уикенд ще обиколим пловдивските галерии и музеи, а през седмицата празнуваме Стария град

Снимка: Теодор Караколев

 

13 септември

НОЩ Пловдив 2019

След едногодишна пауза, НОЩ Пловдив се завръща между 13 и 15 септември 2019 г. под мотото “Общо място”.

Основна част на НОЩта по традиция ще бъдат пловдивските музеи, галерии и ателиета. Те ще представят изложби и артисти по специални проекти към НОЩ Пловдив и като част от годишната им програма. За своята “бяла нощ” живият град ще отвори и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове.

В Клуб и Музика културата ще се пренесе в неформална, но не по-малко вълнуваща атмосфера, а детската програма, т.нар. Малка НОЩ, ще включва специални събития и много приключения за най-малките посетители на 3-дневния фестивал.

Между 13 и 15 септември споделените пространства на Пловдив - улици, площади и градини - също ще бъдат артистично трансформирани и ще се превърнат в истински медии, благодарение на дигиталните събития от Creative Media Lab в Античния театър, които изследват взаимодействието между изкуство и нови технологии, развивайки средата с интерактивана лабораторна атмосфера. Куратор на Creative Media Lab е визуалният артист, сценограф, художник и видео дизайнер Петко Танчев.

FLUCA presents: Gossip Column by Markus Krottendorfer

Проектът в Пловдив е създаден специално за пространството на FLUCA. След пътуванията си в Португалия, Франция и Испания Кротендорфер създава серия от фотографии, базирани на проучването на постмодерните практики в архитектурата. Той заснема сгради на Рикардо Бофил (Ricardo Bofill) и Клод-Никола Ледо (Claude-Nicolas Ledoux), които имат твърде специфични колони – сякаш извън архитектурните традиции на времето, в което са създавани. Артистът разглежда значението на колоната като архитектурен/смислов елемент в различните исторически отрязъци и директно добавя ефекти върху фотографиите като буквален постмодерен жест, преобръщащ и преформулиращ традицията.

Освен фотографиите с колоните, в пространството на FLUCA е поставена и масивна реплика на колона от Ледо (Ledoux), върху която Кротендорфер поставя допълнителен елемент, като пространствено продължение на намесите във фотографиите.

Тази забележителна инсталация е създадена неслучайно именно в Пловдив, където римската античност съжителства с архитектурата на много други периоди, за да премине към наследството на социалистическото планиране на града или съвременността.

Маркус Кротендорфер е един от най-изявените австрийски артисти, занимаващи се със съвременна фотография. Той работи в международен контекст и има участия в проекти на музея mumok, Виена, МАК Център, Лос Анджелис, Kunsthalle, Виена, Националната галерия, София, Музея за модерно и съвременно изкуство, Риека, Camera Austria, Грац и много други.

FLUCA
13 септември – 2 октомври
Откриване: 13 септември, 19 часа

ИVAN at BALLY CLUB

В петък зад пулта в клуб „Бали“ ще застане младият диджей и продуцент - ИVAN! Той ще ви предложи поредната порция модерна музикална селекция, поднесена с много настроение и динамика.

Клуб „Бали“
22 часа

14 септември

Градска лаборатория "Пре-създай Пловдив"

Имаш идея за начинание за по-добро качество на живот в Пловдив? Искаш да бъдеш част от активна група, която се вълнува от подобряването на средата в града ни?

Градската лаборатория “Пре-създай Пловдив” е точното място за теб!

Един следобяд, изпълнен с конкретни идеи, действие, обмяна на знания и умения, нови контакти... Независимо дали имаш собствена идея, която искаш да доразвиеш или имаш желание да се включиш в проекта на друг, дали идваш от бизнеса, НПО или си гражданин - си добре дошъл!

Ще създадем пространство на изследване, създаване на връзки и прототипиране между разнообразни предприемачески проекти, бизнеса, неправителствения сектор и местните институции.

ПРОГРАМА
12:30-13:30 Регистрация и лек обяд

13:30-16:30 Работа в екипи по разнообразни предприемачески идеи, зададени от участници

16:30-17:00 Презентации и закриване

17:00-18:00 Неформална част на чаша вино

Вход свободен, с предварителна регистрация: https://forms.gle/6pm9iTLaXJRKBPjE6

Черното пиле

В „Черното пиле“ Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Ето какво споделя актьорът за постановката: „Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов. В разказите на Хайтов душата на българина е чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“.

Дом на културата „Борис Христов“
20:15 часа
Билети на билетна каса „МаскАрт“

16 септември

Празници на Стария град 2019

Старият град е винаги жив, винаги искрящ, винаги вдъхновяващ! Древните му светлини блестят в самата душа на любимия ни Пловдив, а прелестта му, като огън, поглъща всеки, който се докосне до нея.

От 16 до 22 септември най-изящното бижу в короната на Европейската столица на културата отново отваря сърцето си за всички почитатели на стойностното изкуство и вълнуващите събития!

Ще има виртуозна музика, грандиозни спектакли, омайни вкусове и аромати, артистични шедьоври и безброй възможности и този път да преоткрием ЗАЕДНО хиляди вековни причини да се гордеем с живописните къщи и древните калдъръми на Старинен Пловдив!

Очакват Ви вдъхновяващи срещи с изкуството и културата на още по-вдъхновяващи места, като: Античен театър; Римски стадион; Малка базилика; Балабанова къща; Къща Хиндлиян; Къща Стамболян; Данчова къща; Къщата на д-р Стоян Чомаков и много други!

17 септември

Човешкото плашило - изложба на Стела Драйс

Всеки от нас носи в себе си и доброто, и лошото. В определени ситуации едно от двете може да се прояви и от нас зависи кое ще надделее.

Такива размисли за дуалистичната природа на човека са обект на най-новата книжка на илюстраторката Стела Драйс с текст на Михаел Ставарич "Човешкото плашило". В тази изложба ще видим както илюстрациите от тази книжка, така и някои от предишните ѝ проекти.

Галерия „Лабиринт“
17 – 29 септември

Премиера на филма „Вино от глухарчета“

Ще се пренесем в света на Рей Бредбъри, видян през очите на сценариста и режисьор Петя Ангелова – първата българка, получила награда на престижния фестивал North Beach American FilmFestival в Мериленд, САЩ.

Римски стадион
20:30 часа
Вход свободен

19 септември

Седмица на японското куклено изкуство - Принцът на морето и принцът на земята

Специално създаден спектакъл за ЕСК Плодвив 2019 по идея, текст и режисура на Елена Панайотова в сътрудничество с двама от най-изявените японски кукломайстори Арата Кавагучи и Кен Нишихаши. Вдъхновен от уникалният куклен театър за възрастни „Бунраку“, който е сред най-старите запазени на планетата. Световна премиера на една от най-древните японски легенди!

Куклен театър Пловдив
19 часа

Източник: Lost in Plovdiv

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…