Камарата на архитектите отбелязва 100-годишнината от основаването на школата с Вечер на архитекта в къща Енчо Пиронков

С поредица събития през октомври Камарата на пловдивските архитекти ще отбележи 100-годишнината от основаването на Баухаус в рамките на традиционното събитие „Архитектурен форум Пловдив“. Събитията са разделени в 3 модула и стартират на 7 октомври.

В модул 1 е включена изложбата „Това е Баухаус“, на която в множество платна, подредени в Цар Симеоновата градина до фонтана Деметра ще се представи историята и важните идеи на немското училище по изкуства и архитектура. Тя ще се открие на 7 октомври и ще остане в парка до 30 октомври.

Модул 2 включва 3 лекции. Доцент арх. Димитър Андрейчин ще изнесе лекция на тема „Баухаус – „различната“ школа“ на 7 октомври. Тя ще започне в 17:30 часа в къща Енчо Пиронков в Стария град. В същата вечер, свързана и със Световния ден на архитектурата, ще се проведе и събитието от модул 3 – „Вечер на пловдивските архитекти“, която ще започне след лекцията – в 19:00 часа.

Още 2 събития в цикъла лектории ще се случат до края на месеца. На 15 октомври е презентацията от екипа „Български архитектурен модернизъм“ на изкуствоведите Васил Макаринов и Теодор Караколев, които ще говорят за „Културните влияния от Германия в българската архитектура и изкуство между двете световни войни“. Тя ще започне от 17:30 в галерия „Капана“ (бившия Детмаг). Седмица по-късно е лекцията на арх. Любинка Стоилова – „Баухаус – мястото на жените и връзките с България“. Лекцията е на 22 октомври, също е от 17:30, отново в галерия Капана.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…