За втора година Пловдив ще бъде домакин на форума

Между първи и трети ноември в Дома на науката и техниката, град Пловдив ще се проведе четвъртото издание на международния форум за социална промяна чрез емпатия EMPATHEAST. Форумът търси чрез култура и изкуство отговорите на основни предизвикателства в обществото ни и създава пространство за среща и човешко взаимодействие като отговор на хаоса в днешния свят.

EMPATHEAST се организира от сдружение „Фабрика за идеи“, в партньорство с Junior Achievement България, BG Be Active, Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) и Meeting Points. Събитието е част от артистичната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

В 3-дневния форум ще се включат артисти, изследователи и социални иноватори от международните мрежи на „Фабрика за идеи“ и българските партньори на сдружението, които ще обединят усилия в търсене на “Радикална въображение: аварийни изходи от сбъркан свят” - основната тема на събитието.

Форумът покрива широк спектър от актуални проблеми, като първият ден (1 ноември) включва лекционна част, в която ще представят своите идеи и опит иноватори в сферите на солидарната икономика, социално ангажирано изкуство, алелопатия и зелено предприемачество. Сред лекторите са Джейсън Нарди от международната мрежа за солидарна икономика RIPESS International, Уил Бъкингам, британски учен и писател в сферата на социалната справедливост и творчеството и Ангелос Варварoсис, урбанист към Института за екология и технология на Независимия университет в Барселона.

От българска страна ще се включат Вера Петканчин, експерт по зелено предприемачество, част от Junior Achievement България, Янина Танева-Георгиева, основателка на инициативата „Резиденция Баба“ и председател на УС на “Фабрика за идеи”, Надежда Максимова, изследовател и автор на книгата „Девет цикъла сезони“ и Галина Димитрова-Димова, изкуствовед и част от екипа на редица международни фестивали за съвременно изкуство.

Същият ден ще се проведе и отворена дискусия с Асоциацията на европейските журналисти: Как да си отвоюваме превзетото медийно пространство?

Цялото ни общество спешно се нуждае от навигатори – хора и идеи, служещи ни като компаси, като пилоти, които да ни показват правилния път в света, погълнат от фалшиви новини, страх и хаос. Такива, които да ни водят към мир и ред. Имаме нужда както от неуморната им дейност, така и от философията, която проповядват. Затова избрахме деня на будителя за начало на EMPATHEAST тази година”, каза Янина Танева-Георгиева, Председател на УС на сдружение “Фабрика за идеи”, което организира форума.

Вторият ден (2-ри ноември) е по-интерактивен с много дискусии и работилници. Фокус на форумът е иновативният, интердисциплинарен формат за създаване на визия за промяна отдолу-нагоре - World cafе, който ще включи в дискусионен формат хора от местната управа и администрация, десетки пловдивчани и възрастни хора от селата и всеки, за когото бъдещето на малките населени места е от значение. Останалите работилници засягат темите за творческо писане за социална промяна, солидарни женски кръгове с Академия „Екатерина Каравелова“, политиките в културния мениджмънт и др.

Връзката между поколенията и развитието на малките населени места са основните теми на двата вечерни формата, част от програмата на форума. Журката е класически купон, но освен млади хора са поканени и техните баби и дядовци, които въпреки годините все още имат на какво да научат своите внуци и за танците на фона на музиката от златния фонд на БНР.

“Катапулт” пък дава сцена за представяне на идеи за социални и културни иновации и инициативи на участниците във форматите Резиденция Баба и Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи. Идеите са родени на терен в различни села и градове в страната и са доразвити впоследствие с помощта на експерти в сферата на бизнеса, културата и социалното въздействие.

Третият ден е посветен на свързването и общуването чрез храна, преживяване и изкуството.

Предстоят и много артистични намеси в градска среда, които ще бъдат изненада за регистриралите се участници. Важна част от програмата са и две изложби, свързани със стереотипите за кв. Столипиново - комикс-зина “Слушай сега, чоджум” на Хана Роуз и Никола Венкова и картини на деца от ОУ “Пенчо Славейков”.

Всички събития са отворени и безплатни. Пълната програма и описания на лекторите и форматите може да намерите на empatheast.org.

Регистрацията за отделните части на форума е на този адрес.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…