Артистите Катарина Свобода и Камен Стоянов събират в Пловдив на 1 ноември различни гледни точки, насочени към монументалното наследство на социализма. В симпозиума „Нестабилни монументи. Останки от временна идеология“  ще се анализира съвременното значение на паметниците от социалистическата епоха. Отправната точка е късометражният им филм „Альоша и котката” заснет от тях в Пловдив през 2019 г. като част от работата им в рамките на резидентната програма АДАТА в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Съпоставяйки различни опити в полето на културната теория, симпозиумът – който е завършващ етап на проекта – цели да създаде пространство за разнопосочна дискусия за тези паметници в културно и естетическо отношение.

Програмата на събитието започва от 15:00 часа в СКЛАД с презентация на Маргарита Доровска  –  директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово. Тя ще представи проекта „Нонумент“, разглеждащ промените в символната стойност на монументите и осъществен през изминалата година в програмата на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството. След нея от 16:00 часа Стоянов и Свобода ще разкажат за работата по късометражния си филм, насочващ вниманието към градските разкази и преплитането на история и митологизиране. За модернистичната архитектура като ново наследство говори  Наташа Бодрожич от Хърватия от 17:00 часа.

След 19:00 ч. програмата продължава в Кино Лъки с прожекционна програма от късометражни филми „D’EST: Alyosha and the Rose Queen“, курирана от немците Улрике Герхард и Жана Зеехусен (платформа за видео арт D’EST), като Гери Георгиева, Тал Алперщайнж и Юлия Тюрбан са сред артистите, чиято пърформативна гледна точка към монументите ще бъде представена в програмата.

Събитията са с вход свободен и с работен език английски.

Проектът е продуциран в рамките на резидентната програма АДАТА на Пловдив - Европейска столица на културата 2019: https://bit.ly/2LBuRTj

Подкрепен от Фонда на Ото Мауер и Гьоте-институт България.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…