Пловдив – Европейска столица на културата е първа спирка на международен проект, имащ за цел да насърчи гражданското участие на местните жители в различни творчески дейности. Водеща организация за България е фондация „Пловдив 2019“, която отправя покана към пловдивчани да се запишат в едноседмичен обучителен курс, който ще се проведе в СКЛАД от 29 ноември до 6 декември.

Обучението ще се състои в три тематични работилници, организирани под формата на „учене чрез правене“ и е подходящо за хора от всякакви възрасти и ентусиасти с интереси към изкуствата. Не се изискват специални умения и способности на желаещите. В курсовете, обединени под името Училище „Участваме заедно“, е отделено място за включване на  пенсионерските клубове и училищата в града.

В първата работилница ще могат да се придобият знания и умения в правенето на хартиени фенери от природни материали. Тя ще се води от Лиз Пю, която пристига от Манчестър, Великобритания. За любителите на рисуването експерт - обучителят Светла Тодорова ще проведе практически уъркшоп по графичен дизайн. Предвидени са и часове за работа при звукозапис и звукообработка. Всички обучения ще се провеждат на английски език с осигурен превод на български. В тях ще се включат и 12 участника, избрани от държавите партньори на проекта – Сърбия (Нови Сад 2021), Великобритания (Ковънтри 2021), Литва (Каунас 2022)  и австрийската организация Уни-Т (Грац 2003).

В рамките на проекта е предвидено и публично събитие, отворено за граждани, което ще се състои на 5 декември по повод Международния ден на доброволеца. Участниците от работилниците, заедно с 25 доброволеца на Пловдив 2019, ще изградят инсталация, която ще се подготви по време на едноседмичния курс. Тя се осъществява под ръководството и цялостната сценография на художничката на костюми и преподавател в Нов български университет Мария Койчева. Очаквайте повече информация за мястото и часа на представянето.

Проектът  „Европейска академия за изкуства в открити пространства „Училище Участваме заедно“ се осъществява с подкрепата на програма „Творческа Европа“ . Следващото обучение ще се реализира през 2020-а година в Каунас – литовската Европейска столица на културата 2022.

Регистрацията за желаещите да се включат в обучението е валидна до 18 ноември или до изчерпване на местата на имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на място в сградата на фондацията, етаж 5 на ул. „Екзарх Йосиф“ 16.

Повече информация за проекта ТУК

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…