Добромир Банев, Николай Терзийски, Любомир Котев и Тома Марков ви очакват тази вечер 

„Пловдив чете“ има удоволствието да ви покани на среща с писателят Добромир Банев и представянето на неговата книга "Аз бях в другото такси",от издателство "Персей".

Това е книга за любовта, за всичките ? форми, превъплъщения и предизвикателства. Без любовта ние просто съществуваме, тя ще спаси света, тъй като е красотата сама по себе си. Забързаният град е фон, където можем да разкрием чувствата си пред другия, а леглото – място, в което делим тишината. Времето не съществува. Махалото на часовника отмерва разстоянието между страха и нуждата да обичаме.

Това е книга, която със сигурност ще държите на нощното си шкафче. Страници, които ще прелиствате където и да сте – дори в таксито, когато пътувате към някое обичайно място. За да установите, че в клишето няма нищо лошо. Рутината да се обичаме е най-невероятното нещо на света.

За прекрасната стилистика на книгата принос има и фотографът Ивелина Чолакова. Нейните снимки са своеобразен декор за историите, които разказва авторът.

Заповядайте! Входът е свободен.

Начало: 17:00 часа

Vintage house

Издателство „Жанет 45" в партньорство с НЧ „Георги Търнев-1900 г.“:

 

Николай Терзийски представя романа „Отлъчване“

14 юни/сряда/, 19:00 часа

Културен център „Тракарт“ 

(подлез Археологически)

Пловдив

 

Код червено: литература представя... РЕНЕ/МАКАРОНОВ live concert.

Един концерт на Тома Марков, Рене Ранев и Николай Табаков. Със специалното /не/участие на Дарина Русева.

Събитието е част от фестивала ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2017.

РЕНЕ/МАКАРОНОВ е музикален проект на поета Тома Марковт и китариста Рене Ранев. Двамата се запознават в късната есен на 2016 във вилата на пианиста Георгий Трифонов от ХИБРИД. Започват да си говорят. Рене Ранев предлага на Тома Марков да облече в музика текстовете му. Тома Марков се съгласява моментално. Така се появява групата. За два месеца двамата артисти написват около седемнайсет песни. Настояват, че пишат именно песни, а не – парчета. Продължават. Свирят ги наживо и ако се появят на концертите си, обикновено се справят добре. 

За концерта в Пловдив към тях се присъединява и барабанистът Николай Табаков.

РЕНЕ/МАКАРОНОВ са отговорни за качеството и с грижа за всички вас!

Кога: 14 юни/ сряда/ 20 часа

Къде: U PARK Gallery

 

Издателство „Захарий Стоянов“ представя Любомир Котев с книгата „Multa paucis“

Водещ: Иван Гранитски

Всички досегашни книги на Любомир Котев – сборниците с разкази, новелите, романите, народопсихологическите ескизи и прочее, и прочее, като че ли бяха подготовка за една по-особена книга. „Multa paucis” – така е нарекъл новата си творба авторът. Много с малко, полифонично разклонено съдържание, заключено в елиптични и стегнати фрагменти. Четейки 1101 фрагмента, стигаме до неизбежното сравнение, че по съдържание и жанрова специфика тези артистични, заредени с философски екстраполации късове, напомнят фрагментите на Фридрих Ницше или Сьорен Киркегор – разбира се, при спазване на мащабите и историческата конкретика на времето. Новата книга на Любомир Котев е странна, понякога стряскаща, постоянно увличаща с непредвидимите криволици и втурвания на авторовото съзнание към нови и нови познания, книга провокираща към несекващ размисъл и работа на съзнанието. Ако съмнението е главното оръжие на мислещия човек, ще кажем, че Любомир Котев е един от най-съмняващите се и следователно най-мислещите съвременни български автори.

Какво ли няма в тези 1101 фрагмента? Тук ще открием самолюбуващото се и играещо съзнание на интелигентния и ерудирания автор, пребродил планини от книги – от художествената литература през знакови философски трактати, през извороведски и краеведски четива, до афоризми, спомени, мемоари, икономически съчинения и прочее. На второ място, без съмнение, ще ни порази търсещото съзнание на автора – за това той постоянно се връща към любимите си автори, препрочита ги и се опитва да открие и най-дълбинните и често пъти закодирани техни послания. На трето място, без съмнение, знакова характеристика на тази книга е създаващото съзнание на автора. Той разполага своите наблюдения, фантазии и размишления на територията на няколко гранични науки – философия, естетика, есеистика, публицистика, критически анализи, мемоаристика.

Ако търсим все пак някои спояващи тъканта на книгата сюжетни нишки, ще кажем, че без съмнение, това са прелестните спомени, случки и тънки наблюдения върху творчеството и живота на редица съвременни български писатели – Любен Петков, Димитър Яръмов, Рашко Сугарев, Георги Величков, Димитър Коруджиев, Станислав Стратиев, Борис Христов, Симеон Янев, Дончо Цончев, Виктор Пасков, Георги Братанов, Йордан Радичков, Емилиян Станев, Христо Фотев, Любомир Левчев, Антон Дончев, Стефан Цанев, Атанас Славов, Вера Мутафчиева, Георги Данаилов, Стефан Чирпанлиев... 

Иван Гранитски

Начало: 17:00 часа

Народна библиотека „Иван Вазов“

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…