На днешния ден отбелязваме Празник на всички части от състава на Тракийската дивизия и Празник на Пловдивския гарнизон. По този повод подразделенията в рамките на Пловдивския гарнизон ще преминат в организирано шествие на представителни блокове от пл. „Съединение“ през цялата Главна улица до пл. „Централен“. Шествието започва в 18.00 ч.

В 18.30 ч., пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг (паметникът на Гюро Михайлов на пл. „Централен“), ще бъдат поднесени венци и цветя. След това Пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите военни.

В 19.00 ч. в Концертна зала ще се състои тържествен концерт с участието на Ансамбъла на въоръжените сили и Военния духов оркестър. „Ще има и изненади“, обеща ген. Матеев. След това, от 21.15 ч. ще има тържествена проверка-заря на пл. „Централен“.

На празника ще присъстват вицепремиерът и министър  на отбраната – Красимир Каракачанов, зам.-председателят на парламента Цвета Караянева, началникът на отбраната – генерал Андрей Боцев и началниците на трите вида въоръжени сили. Поканени са също депутати от комисията по отбрана, кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров и митрополит Николай.

4 юли (по стар стил 21 юни) е денят, в който през 1913 година българската армия побеждава сръбската армия в битката при Криволак. Именно затова той е обявен през 1926 година за празник на Втора тракийска дивизия и подразделенията в състава й.

1 comment

  • Comment Link Христо Христо Юли 05, 2017

    Само че зарята беше в 22 часа

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…