Мария Панчовска е професор по медицина, ревматолог. Създава и ръководи единствения в страната диспансер на болните от синдрома на Sjogren. Преподавател е в Медицинския Университет - Пловдив от 1988 година. 

Тя е поетеса, която издава за първи път свои стихове още в ученическите си години. Съчетава умело хуманната си професия с интересите в поетичното словотворчество. Нейният изящен стил и неподражаем усет към красивия детайл, умението й да води вътрешен диалог с читателя и мъдростта на наблюдателя я нареждат успешно сред плеядата изявени творци на поетичната слово в съвременната българска литература. Нейната книга „Хилядолетия надежда” се награждава за изключително успешния поетичен дебют от организаторите на Международния фестивал на поезията „Духовност без граници”.

”Пред мен е стихосбирката на Мария Панчовска „Хилядолетия надежда”. Това е нейната първа книга, но като концепция, светоусещане и морални послания, тя е завършена и блестяща в своята искреност и непринуденост. Стиховете са иносказателни, преминали са през синкопите на драматизма и ще накарат читателя да се замисли над всичко онова, което се нарича живот. Тази поетеса прекосява всекидневно „пустинята на хилядния град”, за да стигне до хората, които обича и които дарява с доверчивост и любомъдрие. Лично за мен професията на лекаря е най-хуманната и най-възвишена човешка дейност. Истинският лекар лекува не само тялото, но и човешката душа, която притежава божествена промисъл и по призвание принадлежи на поезията. Душата е връзката между тялото и духовната инспирация, и може би нейното убежище приютява надеждата, че светлината е по-силна от вечния и непрогледен мрак.””

Боян Ангелов

Заповядайте на среща с Мария Панчовска!

Начало: 18:30 часа

Културен център ТракАрт

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…