Здравен Център "Брод" и 

Център за психологическа консултация "Феникс", канят всички бременни жени и бъдещи татковци на

АРТ-ТЕРАПЕВТИЧЕН УЪРКШОП

Живеем във време в, което по различен психологически начин можем да подпомогнем бъдещите майки, както и техните партньори. Активно се развива практическата работа, извършват се и редица изследвания в областта на пренаталната психология. Съществуват определени психологически изменения, които се наблюдават при жените в периода докато те очакват дете. От една страна, това е лабилността, емоционалната сензитивност, инпулсивност или както я наричат някои „емоционална инфантилизация”. 

В този уъркшоп ще ви представим един нестандартен метод основан на арт-терапията и различни форми на психологически и образователни техники за работа с бременни и двойки очакващи дете. В групите, които водим не се дава възможност за израз на сложни или негативни чувства. Тук работим с поддържане на положителна нагласа и се стараем всяка проява на тревога да бъде преработена. В тези групи представяме базова информация за процеса на раждане и външна намеса,без да работим по теми желани от бъдещите майки. Възможността да изразят чувствата си и собствените си представи през арт-терапията пред другите форми на психологическа помощ и в частност през рисунките, обезпечава израза на емоции, а благодарение на рефлексията и обсъждането на рисунките активира емпатиен потенциал в групата.

Използването на различни творчески дейности при подготовка за майчинството има древни културни корени. При много народи очакването на дете е свързано с колективно пеене, или ръкоделие. Така бъдещите майки запълват периода преди раждането и снижават тревожността си, като през този период общуват по един позитивен начин с детето. Тази традиция помага на майките да установят връзка с детето още преди самото му раждане. Това им позволява през символичното да го защитят и да предопределят щастлива съдба, която пък способства и за хармоничното и позитивно състояние и на бременната жена.

Нашата цел е през груповата или индивидуална работа да развием творческите способности на бъдещите родители, да се погрижим за тяхното личностно израстване, да снижим тревожността им, да подобрим партньорските взаимоотношения в двойката, да поработим върху образа на детето и да подготвим клиентите си за новите семейни роли.

Водещи:

Деница Велкова- индивидуален, брачен и семеен консултант /системна семейно консултиране/;Социален педагог 

10 години опит в предоставянето на психо-социални услуги за деца и родители, Обучител по програма - Работилници за родители "Да пораснем заедно" на Уницеф- България, насочена в подкрепа на ранното детско развитие и ефективното и отговорно родителство. Сертифициран медиатор към Министерство на правосъдието. 

Десислава Даскалова - Клиничен и консултативен психолог. Специализация "Консултиране и психотерапия при деца и юноши". Консултант по когнитивно-поведенческа психотерапия. Специализация по ранно детско развитие и психодиагностика. 

Обучител в "Арт– терапевтични техники на деца с увреждания". Сертифициран медиатор към Министерство на правосъдието. 

Цена: 15 лева индивидуално

25 лева за двойка /мама+татко/

Необходимо е предварително записване на тел.: 032/63-71-63

Местата са ограничени

Начало: 18:30 часа

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…