Галерия за съвременно изкуство Cu29 - Пловдив има удоволствието да ви покани на откриването на 1085° (температурата на топене на медта) или от «Objet trouve» към «Objet sauve» самостоятелната изложба на Бенджи/Албена Михайлова. Очаквайте авторски пърформанс на 8 и 9 септември от 20 ч. в публичното пространство около галерията. 

Концепцията на тази изложба е провокирана от редица пърформанси и инсталации на авторката, осъществени през 1989 и 1990 г. Част от тях, представени на монитор, могат да се видят в изложбата. Пърформанс «Ходилата на Бога» е проведен в НДК, София, по време на концерт на Христо Йоцов квинтет със солистка Ялдъз Ибрахимова и гост-перкусионист от Люксембург. Стари медни съдове, окачени на въжена конструкция, са акустичен елемент в джаз-композицията, и същевременно са част от сценичната визия. Действието изразява стилизирани ритуали, свързани с Великден и страстната седмица. 

В пърформанса участват Бенджи/Албена Михайлова и Димитър Грозданов, с асистентки Ралица и Милена. За първи път художници импровизират «легално» на официална сцена – зала 1 на Национален дворец на културата.

Представените в изложбата 1085° инсталации от стари медни съдове, видео и акустична среда, авторката определя като следващ етап на арт дефиницията «Objet trouve». Медните съдове са изработени от Петър Толев, известен в миналото пловдивски майстор-бакърджия, живял и работил на мястото където днес се намира галерията за съвременно изкуство Cu29. А художникът Велизар Димчев, създател на Cu29, е негов внук. Съзнателната приемственост и избора на име на галерията вдъхновяват авторката за тази изложба.

През 80-те години Бенджи/Албена Михайлова попада на медните съдове и успява да спаси част от тях. «Objet trouve»-находките са използвани многократно между 1985 и1995 в нейни графични творби, инсталации и пърформанси. След заминаването на авторката от България през 1995, обектите са разпиляни и изчезват. В процеса на съвместната й работа с Cu29, Бенджи/Албена Михайлова чувствително и концептуално изнася приемствеността между поколенията в съвремието, спасявайки медните съдове за втори път, наричайки ги «Objet sauve» - спасени обекти.

8. септември – 6. октомври 2017

Кафе-Галерия Cu29

Капана, ул. ул. Христо Дюкмеджиев 24, Пловдив

Събитието е част от програмата на Нощ на музеите и галериите, Пловдив www.night.bg. Локация 54

Откриване: петък 8 септември 18.30 часа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…