На 3 октомври от 18 часа в първо студио на Радио Пловдив ще се проведе среща с екипа на предаването „Великите европейци” по повод петата година от неговото начало.

Входът е свободен, въпросите са желателни, предвидените изненади за публиката – приятни.

Както се казва в някои по-артистични среди – цветя и бонбони не пием.

Благодаря и добре дошли!

Пламен Асенов

Какво е общото между Платон, Свети Августин Блажени, Данте Алигиери, Жана д Арк, Волфганг Амадеус Моцарт и Вацлав Хавел?

Нищо, освен че са деца на общия ни континент Европа, че с мисъл, слово или дело допринасят за развитието на европейския дух и възхода на човешката цивилизация.

Светът знае и помни не просто имената на тези велики хора. Светът, дори светът на глупаците, независимо съзнателно или не, носи в себе си тяхната стойност, тяхното качество. Без ненатрапчивото им, но постоянно присъствие, модерното общество не би имало компютри и интернет, космически кораби и квантова физика, не би разгадало човешкия геном и не би продължавало да дълбае пластовете божествена същност.

Ако приемем, че сме пеперуда, те са прашецът по крилете ни.

И, да, другото общо между тях е, че са – или предстои да станат, част от поредицата „Великите европейци”, реализирана в Радио Пловдив. Тя звучи също в предаването „По първи петли” на програма „Хоризонт” на БНР, както и в програмата на радио SBS, Мелбърн, за българската общност в Австралия.

„Великите европейци” е уникална в историята на българската журналистика и е плод на идеята, че на България ѝ трябва не втора епоха на Възраждане, както смятат някои, а първа епоха на Просвещение – особено по отношение на нашето голямо, но недобре познато европейско семейство.

Дотук, за пет години, в поредицата са представени над 250 радио портрета. През декември 2014 година тя получи годишната награда на Съюза на българските журналисти в раздела „Електронни медии – радио”, номинирана е за наградата „Сирак Скитник” на БНР.

През 2015 излезе и първа част от книгата „Великите европейци”, финансирана от КЦМ – Пловдив и Радио Пловдив. Освен адаптираните текстове, тя включва богат илюстративен материал и е впечатляваща като издателски продукт с артистичния графичен дизайн на художника Александър Гьошев.

Честно казано, не вярвам, че минаха цели пет години от старта на „Великите европейци”!

От друга страна – не вярвам, че минаха само пет години. Имам чувството, че покрай всекидневните ми срещи със страстите и величията на тези изумителни хора, преживях още поне три живота, които допълниха трите ми досегашни.

Най-красивото нещо, което ми се случва всеки ден покрай подготовката на поредния текст от „Великите европейци”, е, че за мен Европа, нейната история, култура, наука, политика, религия, общност и противоречия, величия и падения, се разгръщат вече не просто като голямо ветрило, както ми изглеждаше отначало.

Много повече е. Пред очите ми се подрежда огромен пъзел, чиито сегменти са сякаш живи и се движат, започват сами да търсят мястото си, да се напасват един към друг, да си сътрудничат или заговорничат един срещу друг в представянето на по-ясна и пълна картина на общия ни континент.

Пъзелът е безкраен, но целта не е да се нареди, а да се нарежда.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…