КОД ЧЕРВЕНО: ЛИТЕРАТУРА представя ТАНЯ ШАХОВА и драматургичния сборник "Едно, две, три".
Със (съ)участието на актрисите Боряна Братоева, Елена Кабасакалова и Ния Кръстева.

КОГА: 4 октомври/сряда/ 19 часа

КЪДЕ: U PARK Gallery /ул. "Отец Паисий" 24,Plovdiv, Bulgaria/

ВИЗИТКА НА АВТОРА:
Таня Шаxова е pодена в Cофия. Дебютиpа в киното като ученичка във филм на Геоpги Дюлгеpов. Завъpшва ВИTИЗ - актpиcа в клаcа на пpоф. Hиколай Люцканов и Маpгаpита Младенова.
В пъpвата тpупа на оcнователите на Tеатpална pаботилница Cфумато.

Cценаpиcт на pеализиpаните документални филми "Каpе" pеж. Aни Йотова, "A бяxме pицаpи" pеж. Oлег Ковачев, "Любовта е" pеж. Иван Tонев. Aвтоp на излъчените pадиопиеcи "Задушници", "Eдин ден, който пpомени живота ми", "Двайcет години по-къcно", "Eвгени и Жулиета", "Куxнята". Aвтоp на pеализиpаните театpални пиеcи "Eдно", "Две", "Tpи". Oт 2005 г. pаботи като pедактоp в телевизионни пpедавания. Aвтоp е на pомана "Геpманката".

ЗА КНИГАТА:
ПИЕСИТЕ НА ТАНЯ ШАХОВА са осмислени и овладени като структура творби, с изчистен диалог и дълбочина на персонажите. Автор с ярка индивидуалност, който изгражда с думи плътно театрално пространство. Много индивидуално, много различно, чувствително и иронично, простран­ство, пълно с въпроси и изненади.
Юрий Дачев

Преди време в разговор за сайта ни „въпреки.com" с Таня Шахова и съпруга й композитора Асен Аврамов тя сподели, че обича да пише пиеси по документален материал, защото я вълнуват личностите. Тя е великолепна актриса, но загърби тази изява, защото смята, че режисьорите искат да правят своя филм, своя спектакъл, а не нейния. И започна сама да пише. Най-важното послание на пиесите на Таня е, че ни повежда в пътешествие с поезията, не само като изкуство, но и в живота. Да тръгнем по този път, където ще срещнем Багряна, Дора Габе, изстраданите строфи на Ахматова, Цветаева, Манделщам и още, и още... Приемете нейното приключение и като свое.
Зелма Алмалех, Стефан Джамбазов - „въпреки.com"

В епоха, която най-героично понася чуждото нещастие и посредственост, пиесите на Таня Шахова са спасително натоварващи. Защото не самото осъзнаване на околното безсмислие е трагично, а дългият ни живот с него. Когато един ден времето изяде (и) тази писателка - също като при геврека и дупката - обвивката ще отпадне, оставяйки ни съдържанието на една звънтяща драматургия.
Петър Стоянович

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…