Галерия Аспект представя една различна изложба със скулптури на Пенка Никова и живопис на Илия Желев. Двамата не за пръв път се изявяват заедно, но това е първото им съвместно участие в галерия Аспект. Никова и Желев са представители на едно и също поколение. Макар и да работят в различни жанрове, те имат много общо като подход към изкуството и модерност на изразяване. Стиловете им се съчетават отлично, и оформят една цялостна композиция без доминантни щрихи. 

Пенка Никова представя десет бронзови пластики, отливани през последните месеци в очакване на изложбата. Те не са обединени от конкретна тема, а носят по-скоро общочовешки послания и характерния за авторката ведър поглед към света; персонажите са както митични образи /”Леда и лебедът”, „Муза”/, така и обикновените хора около нас, заети със своите ежедневни проблеми /”Полет”, „Като птица”, „Настроение”/. Със своята прецизна изработка, с тънкото чувство за хумор и баланс, които влага в творбите си, Пенка Никова демонстрира високо ниво на овладяност на изказа и заслужено самочувствие. Въпреки че има реализирани значими монументални проекти, тя е по-известна с малките си пластики, най-новите от които публиката ще види на изложбата в Аспект. 

Изненадата в експозицията идва от Илия Желев. След като в миналогодишната си изява той показа няколко експериментални платна, в настоящата изложба е заложил изцяло на новия си стил. Няма ги пъстрите ярки живописни композиции, те са напълно изместени от платна тип „колаж”, от странни мозайки, оформящи фигури и дори портрети. Заиграването на художника с модерни и нетипични техники е довело до разгръщане на напълно различна стилистика в новите му картини. Те са динамични, многопластови, детайлни и обобщаващи, но най-вече модерни в добрия смисъл на думата. Платната са вихър от образи, лица, фигури, сгради и какво ли още не, от тях звучи джаз от тромпета на Сачмо, преплетен с бунтарския характер на улични артисти като Алекс Монополи. Новите картини на Желев са различни от тези, с които публиката го асоциира; различни, но в същото време разпознаваеми за неговия стил - дребният растер, изведените до знаци символи, композициите, напомнящи пъзел не оставят съмнение за авторството. 

Месец октомври в галерия Аспект ще Ви представи симфония от цветове и форми, подходяща, както за ценителите на изкуството, така и за тези, които просто искат да внесат светлина и веселие в есенните дни. Посетителите на галерията ще могат да се порадват на прецизно изработените скулптури на Пенка Никова и многопластовите платна на Илия Желев до 6ти ноември. Заповядайте на откриването на изложбата на 11ти октомври (сряда) в 18:00 часа и нека заедно сложим началото на есента в компанията на стари приятели и ново изкуство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…