На нова, качествено реставрирана, къща на Главната улица можем да се радваме от няколко дни. Къщата на ъгъла на „Александър Батенберг“ и „Д-р Георги Вълкович“ претърпя няколкомесечен ремонт, след свалянето на скелето се показа добрата работа на майсторите. Всички детайли по мазилката са изработени внимателно, без да се унищожават под новоизмислени украси или унищожаване на елементи под изолации.

Могат да се отбележат и няколко недостатъка. Основният жълт цвят, в който е боядисана сградата, макар и не ярко крещящ, като у някои други нови сгради, може би не е най-подходящият за тази сграда. Със сигурност, ако това е тенденцията - наситените жълти, оранжеви и розови разцветки, с които се правят множеството нови сгради да се неутрализират малко по малко – има добра новина.

Стилистиката на сградата, издигната през 20-те години на миналия век в стила ар-деко, не предполага и различни цветове на фасадата. Обикновено в оригинал те са били едноцветни. Подбраните дограми и растерът на прозорците също не е най-подходящите.

Въпреки тези недостатъци, сградата е сред по-добрите примери на реставрации. Надеждата е, че се появява тенденция към отхвърляне на идеите за унищожаване на детайлите по фасадите, за задължителното им саниране със стиропор или – другата крайност – украсата им с измислени неокласически или необарокови орнаменти. Можем само да се надяваме съседната красива къща също да дочака своя ремонт, който да бъде още по-качествен, без отбелязаните недостатъци.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…