Тази седмица в Пловдив ще гледаме независими филми, ще дегустираме вино на тъмно и ще се насладим на уникални восъчни картички

Снимка: george_photographer88

1 декември

Прожекция на късометражни филми от Мария Македонска + гост Dj

По-малко думи.

Това е темата, обединяваща филмите, с които реши да представи себе си Мария Македонска в Пловдив.

Заснемането на късометражни филми винаги е предизвикателство, от друга страна, това са кинематографични произведения, които се свързват с представата за алтернативно кино. Полетът на въображението може да се освободи от стандартите за предварително написан сценарий. В този тип продукции най-важният елемент е връзката, която режисьорът изгражда с публиката, защото и най-простият кадър е способен да докосне зрителя по много интимен начин. Сещам се за една публикувана снимка на Самюъл Бекет, седнал в ъгъла на гола стая. Бекет гледа бдително и предпазливо, сякаш стои нащрек – изключително впечатляваща и изчистена концепция. С подобни очаквания бъдете и към филмите на младата режисьорка.

А коя е Мария Македонска и защо в петък вечер ни кани да използваме по-малко думи, може да разберете, ако дойдете на прожекцията.

След прожекцията и дискусията на филмите зад пулта в Absinthe House застава Krembo а.к.а. Maksim Baldzhiev.

Absinthe House
18.30

Chongi & The Smokers + Perceptions на живо в Post Culture Stage

Чонги и смоукърите се завръщат на пловдивска сцена след няколкомесечна почивка! Очакват ви познатите рокендрол vibes и обичайното dirtyзвучене.

На сцената ще ги придружат софиянците "Perceptions". Групата е създадена едно лято на Южното черноморие. Музиката им е композиции от стари Джаз и Блус парчета под въздействието на природните стихии. Инспирацията им идва от слънцето, морето, вълните, звездите и от изживяванията.

Пост-културна сцена
21 часа
Вход: 6лв.

Начало: 21 часа
Вход: 6лв.

2 декември

На тъмно: Дегустация на вино

Жадувате за нещо ново и различно, нетипично? Заповядайте на винена дегустация на тъмно в бар "Kanape"!

Нека там усетим тъмнината. Нека оставим образите и усетим сетивата си. Нека се научим как да сме сигурни в тъмнината, нека я направим свой приятел. Фондация "Визионер" с поетесата Блага Запрянова и младият предприемач Ангелина Александрова ще ви поведат на вълнуващо пътешествие в тъмнината. Ще влезем в тъмното, ще се запознаем със себе си и с него, ще го предизвикаме, а накрая ще пием хубаво българско младо вино. А средствата, събрани от таксата за вход, ще бъдат използвани за обучение за незрящи хора по социални умения.

Клуб Канапе
18 часа
Вход: 20 лв.

Катедра Електроника

Събота вечер ще се разходим отново из дебрите на електронната музика от самото и зараждане през 80-те и 90-те години до днес. Диджеите ще смесват зад пулта, а бармана ще смесва зад бара. Очертава се сериозна вечер!

Groove Music&Art
20 часа

Акустичен Концерт на група U.S.B

В Coffee and Gallery Cu29 ще се състои интересна изложба на младежите от U.S.B. Ще станете свидетели на пърформънс на живо, в който музикалните инструменти ще оживяват. За жалост няма да има нищо свръхестествено, тъй като „изложбата“ всъщност ще бъде акустичен концерт. U.S.B. ще свирят разнообразни рок, алтърнатив и гръндж парчета.

Coffee and Gallery Cu29
21 часа

3 декември

Експозиция Енкаустика

Енкаустика или изкуството да рисуваш с восък – Дима Иванова ще представи уникални рисувани картички. Изложбата ще може да бъде видяна до края на месеца.

Ценителите на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на коледна експозиция с картички, рисувани с една от най-древните и интересни живописни техники – енкаустиката. Всяка една от картичките е абсолютно уникална и не може да бъде повторена, което я прави изключителен подарък за предстоящите празници. Поради сложността на техниката, художниците, които творят енкаустика са малко.

Техниката е особено трудна, защото боите непрекъснато се подгряват, в същото време трябва да се живописва изключително бързо, тъй като енкаустиката не предполага корекции като ретуш - първият живописен слой остава и последен. В миналото на енкаустиката се предават доста мистични елементи като танци на девойки на лунна светлина около съда, в който восъкът се топи, добавяне на билки и т.н. От естетична гледна точка основно предимство на тази техника е прозрачността на цвета, през който прозира основата (на светлина). Технологично предимство на изображенията е, че могат да бъдат повредени единствено при висока температура.

Groove Music&Art
18 часа

Вижте всичко, което се случва в Пловдив в Lost in Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…