Капана.БГ

Капана.БГ

Градска художествена галерия – Пловдив представя проекта „Абсурд – но не точно“ на четирима художници от Австрия. По покана на институцията известните автори на съвременно изкуство Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер, Хюсеин Ишик и Георг Лебцелтер създадоха концепцията на проекта специално за пространствата на Залите за временни експозиции на ул.“Княз Александър I“ №15 и изработиха част от произведенията си на място в Пловдив. Художниците ще запознаят публиката с идеите си по време на откриването на 27 април от 18.00 часа.

В изложбата "Абсурд - но не точно" те третират историите и митовете на настоящето и техния социален и медиен контекст. Оспорват и анализират тези естетически стандарти, както подсказва заглавието с провокативната си алогичност. По един подчертано отличителен начин художниците използват разнообразни техники - от традиционна рисунка и живопис до цифров печат, видео анимация и намеса в пространството. Макар и концептуално обединени, произведенията  се обособяват в две тематични ядра: „Абсолютно риалити шоу“ и „На живо от ковчега ми“.

За изложбата си "Абсолютно риалити шоу" в Пловдив артистите Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер и Георг Лебцелтер създават ансамбъл от голямоформатни цифрови отпечатъци, включително въхру витрините на първия етаж, като по този начин свързват галерията с общественото пространство извън нея.  Тримата са основни артисти от отворения кръг ARGE EINWANDAUFBRUCH, в който художниците възприемат сътрудничеството си като работа в развитие, разширяема и адаптируема по отношение на съдържание и пространство. Изкуството, и преди вкичко графиката, се използва като лаборатория за знаци и поетични акценти. Темите в произведенията им се пораждат от размишления върху "Сънят на разума", проявен в нашата глобализирана медийна култура, и чудовищата, които той ражда.  

Инсталацията на Хюсеин Ишик "На живо от ковчега ми" се състои от голямоформатни рисунки и около 10 000 копия, някои от които цветни, лежащи на пода като безжизнени есенни листа. Тематично инсталацията третира съвременното хаотично състояние на света от гледната точка на плъх, живеещ в ковчег и предаващ "на живо" картината, която обхващат очите му.
Творбата на Хюсеин Ишик засяга представата на Запада за Ориента - романтичното, екзотично изобразяване на ориенталския свят като един красив, безгрижен свят на изток и бруталната военна действителност в съвременния Ориент. По този начин клишето на западните изображения става видимо, приписваните характеристики и приетите истини се разобличават и очевидните неизбежности трябва да бъдат поставени под съмнение.   

В Пловдив изложбата ще остане до 27 май, а от 7 юни ще бъде представена в залите на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ - Пазарджик, която партнира на  пловдивската галерия. Културното събитие се реализира с подкрепата на район „Централен“. 

Целият проект се реализира с финансовата помощ на: Kultur Niederösterreich,Bundeskanzleramt Österreich, Австрийско посолство В София.

Електронният гид на града под тепетата Lost in Plovdiv продължава да разкрива тайните, частни и недооценнени места, в чиято атмосфера си струва да се потопи не само всеки турист, но и всеки пловдивчанин. Днешната разходка е до ул."Цанко Лавренов", малко след Хисар капия, там ще откриете Музей на дестилацията - едно място, което не е точно музей, но не и обикновена възрожденска къща с прекрасна архитектура.

Тук ще ви посрещнат баща и дъщеря ще ви запознаят с историята на дестилацията по нашите земи, ще ви въведат в нейните тънкости и ще ви разкажат защо този процес се счита за висш пилотаж. Задачата им да презентират най – разнообразни типично български високоалкохолни напитки не е никак лесна, но свидетелство за успеха им са усмивките, с които всички си тръгваме от тук и приятното впечатление, което оставят за България и част от продуктите, с които сме известни по света. А най – хубавата част е, че целият разговор има и дегустационна част, в която ще опитате няколко продукта на дестилационния процес, които със сигурност ще ви зашеметят по най – хубавия начин.

Често свързваме България  с винопроизводството, но тя има традиции и в дестилацията на високоалкохолни напитки от древни времена. Те са това, което впечатлява всички посетители, тъй като за да получиш хубав дестилат, се иска майсторлък. Оказва се, че самият процес е по – скоро непознат в световен мащаб и този тип презентация е интересна не само за любителите, но дори и за тези, които идват да посетят къщата само от любопитство, или дори попадат случайно.

През последната година къщата е посетена от най – различни националности: испанци, французи, италианци, американци и всеки получава персонално внимание и личен отговор на всеки един въпрос от страна на компетентните и дипломирани технолози. Интересното е, че често идват и не само туристи, а хора с жив интерес към процеса. Тук всичко им се разяснява до най – малката подробност и те се уверяват, че производството на високоалкохолни напитки е многокомпонентно и зависи както от технологията, така и от рецептурата, а дори и от хигиената, която трябва да е на най – високо ниво.

Разговорът може да се проведе на английски, руски или испански, а гарантираме, че ще слушате с широко отворена уста. Разказват толкова увлекателно и със заразителен ентусиазъм, че дори и материята да ти се струва далечна и непозната, цялото преживяване несъмнено те обогатява и ти донася само положителни емоции.

Какви магически древните рецепти и процеси за концентрати пази още Къщата на дестилацията в Старинен Пловдив вижте във виртуалната разходка до там в Lost in Plovdiv, но не забравяйте да отидете на място, иначе няма как да опитате.

Градска художествена галерия – Пловдив ви кани на самостоятелната изложба на художника Димитър Добрев, която се открива на 26 април от 18,00ч. в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в Стария град. Експозицията има ретроспективен характер и с нея авторът отбелязва своята 70-та годишнина.

Димитър Добрев е роден на 05.04.1948г. в Пловдив. Работи като художник в системата на ДП „Българска фотография“, както и на свободна практика. Между 1972 и 1993г. Добрев е автор и участник в творчески екипи при създаване на музейни експозиции, фотодокументални изложби и пространствени решения. През тези години той редовно участва  в общите национални и окръжни изложби на Групата на смолянските художници.
Между 1976 и 2017г. се е представял с 12 свои самостоятелни изложби в Смолян, Пловдив, София, Стара Загора, Брюксел. Негови картини са притежание на частни и обществени колекции в България, Сърбия, Италия, Германия, Канада и др.

Носител на приза „Рицар на четката ‘2016“ в категорията „Рицар на поетите“  от международния проект „Картина от мнозина“.

Художникът Вихра Григорова казва за Димитър Добрев, че е „от хората, които почитат природата до благоговение, заради това картините му са достоверни – той не би посмял да наруши с нещо съвършеното равновесие на Божието творение...Специално място в творчеството на Димитър Добрев заема натюрмортът. Почти винаги в него има ярък цветен контрапункт, който подчертава паралела между органична и неорганична материя – колекция бели стъклени шишета и оранжев портокал или ярко цвете пред варосан зид... Щедър и внимателен като всички добри хора, той не пази видяното само за себе си, а го споделя с радостта и възхищението на дете, което всеки ден отново открива света.“

Изложбата на Димитър Добрев ще продължи до 13 май.

 

На дегустацията ще можете да научите интересни неща за зехтина и начина на производство, за видовете зехтин, сортове маслини и др.
Ще имате възможност да опитате три от най-добрите Био зехтини в Европа, наградени с три места в челната десятка на най-голямото Био изложение Биофах , Германия.
Освен био зехтини, ще имате възможност да опитате още 4 вида премиум качество зехтин.
Организирано от Оливария - Испански зехтин и маслини в ресторант Кухнята на рая.
Местата са ограничени.Вход - 10 лв. Започва в 12 часа.

„Вещицата от килера” – по Пиер Грипари. Може ли човек с 5 евро да си купи къща?! Добрият господин Пиер успява, но без да знае получава в допълнение – забавната вещица в килера.
Режисьор: Иво Игнатов – Кени
Участват: Иво Игнатов – Кени и Добрин Добрев – Додо
Продължителност: 35 минути.

Започва в 11,30 часа. Цената на билета е 5 лева.

Билети можете да закупите преди постановката в театрална зала ХЕНД - гр.Пловдив, бул."Руски" № 18 или да резервирате предварително на: 0898 492 672; 0888 967 613.

Неделя, 22 Април 2018 00:03

Месечна VAG сбирка на Гребната

Феновете,  вадете джантите, търкайте с парцалче и плюнка, забирайте момата и ще се видим на така добре познатото ни вече място - паркинга на Гребна база Пловдив.

Време е за месечната сбирка за всички фенове, които в Пловдив крещят и карат VAG. Започва в 18 часа.

Неделя, 22 Април 2018 00:03

Айляк Swing Night

Ако суинг тренировките през седмицата не задоволяват докрай вашите танцувални и социални нужди? Тогава имаме добри новини!

Айляк Swing Night вече е регулярно събитие, което ще се провежда (почти) всяка неделя. На него ще можете:

Да упражнявате всичко научено в часовете през седмицата,
Да изпробвате нови движения или стилизации, които са ви впечатлили,
Да опознаете всички членове на нашето суинг общество, независимо от нивото и групата,
Да се консултирате с инструкторите.

Соушълите се провеждат в танцувална зала в която няма бар, затова препоръчваме да си носите:

Чисти удобни обувки,
Вода, бира и други хидратиращи средства.

Входът е с дарения, които ще помогнат за организацията на соушъли и други събития.
Организирано от Lindy Hop Plovdiv, ул."Филип Македонски" 29. Начало-18,30 часа.

Страница 1 от 1118

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226