Капана.БГ

Капана.БГ

„Human Design – верният ключ към успеха в Живота и бизнеса"

Събитието е посветено на Human Design - нова наука, синтезирала в себе си мъдростта на древните източни науки с достиженията на съвременната квантова физика.

Живеем в динамична среда на повишена мобилност и скорост на живот, под натиск от разпадане на типичния модел за изграждане на кариера и семейство, трансформация на семейните ценности.

Как да подпомогнем на себе си в това ускорено темпо на взимане на решения? Как да се само-настроим за адекватност, така че да сме в съгласие с автентичния си Аз и в същото време да бъдем гъвкави и адаптивни съм житейската си ситуация?

На тези въпроси ще ни отговори Надежда Обесникова.

*Теми на предстоящата среща*

- какъв е Вашият Жизнен Проект-какво Природата е инвестирала във Вас;

- коя ТОЧНО е Вашата Лична Сила

- какъв ТОЧНО е Вашият начин да взимате Важните решения в Живота си

- как да живеем в съгласие с автентичния си Тип, Стратегия и Вътрешен авторитет 

- как да бъдем лоялни към себе си, но лоялни към надеждите си, а не лоялни – към страховете си; 

Как да взаимодействате успешно:

- с интимния си партньор, с децата, с родителите си

- с бизнес-партньорите си, със служителите, със шефовете си

Събитието е подходящо за: всички, които искат да се запознаят с Human Design.

ВОДЕЩ

Надежда Обесникова - https://www.facebook.com/nObesnikovaTAG/

ВАЖНО!!!!

Желателно е по време на презентацията да разполагате с личната Ви Human Design карта, която може БЕЗПЛАТНО да заявите на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на лично съобщение във Фб: https://www.facebook.com/nObesnikovaTAG, като изпратите: име, тел. за връзка, дата, час и място на раждане – най-късно до 13 август 2017 г. и напишете, че е за събитието в гр. Пловдив

При заявен интерес, след срещата ще имате възможност да си запишете час за консултация по индивидуалната Ви карта или комбинирана с: приятел/ка, дете, родител, бизнес-партньор – как съвместно да взимаме решения, без да си пречим взаимно.

ВОДЕЩ

Надежда Обесникова 

Надежда Обесникова е дипломиран коуч, но на 17 август ще ни запознае с другата страна на професионалните си изяви - Human Design. Тази наука дава възможност на човека да осъзнае себе си като уникална индивидуалност - със своя собствена, индивидуална истина, различна за всеки един от нас.

Ето и какво споделя самата тя:

„Беше 2011 г. Помня внезапното вътрешно учудване „Какво, какво?", които ме завладяха, слушайки как Патрик Фарнсуърд описва житейските ми дилеми, гравирани в собствената ми карта (Human Design диаграма ). След това, на първия ми семинар на тема „Да живееш Дизайна си", воден от Ричард Боумонт, ученик лично на Ра Уру Ху, основателят на системата Хюман Дизайн, просто не можех да сдържа смеха и изумлението си, предизвикани от шокиращата изненада – бях толкова предвидима тъкмо в нещата, които мислех, че само аз си знам. Последвалите обучения бяха време на анализ, само-наблюдение и практика... до семинара „Механика на сексуалността", воден от Алокананд Диас дел Рио, също личен ученик на Ра, преподавател и директор на испанското училище по Human Design – в който емоциите на аудиторията по-скоро граничеха с трагикомичността, имайки предвид тази тема-табу за нашите балкански ширини...

Каква вълшебно създание е Човека! Изминаха 6 години от „първата ми среща" с Human Design - години, съпроводени с ежедневните ми открития за радостта и болката на нашите преживявания. Може би най-важното сред тях е днешната ми увереност, че да бъдеш и да се чувстваш безпомощен всъщност не е проблем, а дар, който ние невежо използваме по неправилен и вреден за нас начин, подведени от разбиранията на социума ни за конкурентната природа на живота.

Ще ви представя една драстично различна гледна точка за Живота – като Общо пътуване на Силни индивиди, които могат да се само-настройват така, че да живеят щастливо във взаимната свързаност, в която са устроени да функционират."

Как да се включите?

Участието е БЕЗПЛАТНО за всички членове на Дамски клуб "Бизнес на високи токчета"

За външни лица или придружители участието е 10 лв на база дарение

Начало: 19:15 часа 

Място на събитието: ул. Абоба 9, гр.Пловдив

 

Студио ВиБо Аспект / представителство на Дамски Клуб "Бизнес на Високи Токчета"

Елена Колева и Пламен Карадонев Бенд с гост Владо Карпаров и Начо Господинов на барабани гостуват на сцената на БийБопКафе на 17 август, четвъртък 21:00ч.

От 15 години джаз певицата Елена Колева и пианистът Пламен Карадонев живеят в Бостън, Масачузец (САЩ ). Работят с имена като Джери Бергонзи, Джийн Пърла, Хал Крук, Джордж Гарзон и много други. И двамата са преподаватели в колежа Бъркли. 

През 2014 завършват последния си албум Beyond Hope с Fifth Season Quartet с участието на Джери Бергонзи, Остин МакМен и Грег Лофман. 

С излизането на албума Пламен и Елена привличат интереса на джаз аудиторията в Бостън и Нова Англия с динамична комбинация от авторска музика и аранжирани пиеси от композитори като Съни Ролинс, Дюк Елингтън, Жобим, Пaт Матини Чайковски, Дебюси и Хиндемит. 

В проекта Пламен Карадонев също участва и като акордеонист, а освен като вокалистка, Елена участва в някои от композициите и като аранжор.

DroneUp International Film Festival

Предфестивални прожекции

Припомни си най-зрелищните филми от DroneUp 2016. 

Стани част от двете предфестивални вечери на DroneUp 2017 на улица Абаджийска ,Капана пред бар СандъкЪ, където ще можете да видите подбрани филми от миналогодишното издание да фестивала.

Виж света погледнат от нов ъгъл, от друга гледна точка и по един по-различен начин - от птичи поглед! Открии небето в себе си!

Организирано от DroneUpWithUs и Библиотека за идеи и събития

#DroneUpWithUs

Начало: 21:00 часа

Бар "СандъкЪ"

Четвъртък, 17 Август 2017 11:49

Loop Четене с Иван Димитров

 

Иван Димитров свири на китара от 20 години, а пише от повече. В лууп четенията си той съчетава тези две свои страсти като създава музикален фон и паралелно на това чете свои авторски неща. Музиката е тотален джем, понякога джем са и стихотворенията. 

Ако се отегчавате от еднотипните (и сякаш прекалено сериозни) литературни четения, това събитие със сигурност ще ви разведри. Ако пък подобни неща ви отвращават, не се притеснявайте. Елате да хвърлите някой домат. В пърформанса е възможно всичко...

Начало: 20:00 часа

Бар "Fabric"

Галаконцерт „Балканска връзка 2” на Античния дава началото на поредица от събития за юбилея на маестрото

80-годишнината на големия Милчо Левиев ще чества родният му Пловдив с поредица от събития в следващите близо шест месеца. Рожденият ден на маестрото е на 19 декември, но отбелязването на юбилея ще започне далеч преди това. Стартът е още на 17 септември, на Античния театър, когато ще се състои галаконцертът „Балканска връзка 2”. След миналогодишното издание на проекта, той се завръща под тепетата, за да смеси на древната сцена традициите на гръцкия и българския фолклор, като част от аранжиментите ще са на самия Левиев. Фолклорен оркестър от южната ни съседка и „Космическите гласове” – хорът на диригента Ваня Монева ще се слеят в едно, за да изненадат повече от приятно публиката.  Маестрото вече работи по осъществяването на „Балканската връзка”, радва се на добро здраве и е готов за нови предизвикателства.

Честванията на юбилея на Милчо Левиев се организират от сдружението за култура и образование, което носи неговото име. Инициативата е под надслов „ Една легенда на 80”. Юбилеят на едно от най-знаковите имена в музикалната история на страната ще се отбележи в много направления. Предвидени са две особени премиерни прожекции на посветения на Милчо Левиев филм „Silent movie” на режисьора Андрей Чертов в Пловдив и София. Особени, защото ще бъдат като представления. Музикалният разказ за Левиев ще бъде озвучен на живо- оригиналната музика от филма ще бъде изпълнена от симфоничния оркестър на Пловдивската опера. Премиерата в Пловдив ще е в Дом на културата „Борис Христов” на 10 ноември. 

 

Блогърите определят Пловдив като историческа столица на Тракия, отправна точка за различни култури от дълбока древност и като град, който съвсем естествено е спечелил титлата „Европейска столица на кулутрата 2019“

Двама блогъри от популярния италиански блог за туризъм www.girandolina.it., който е в  класацията „Топ 100“ блогове за туризъм в света гостуваха в Пловдив броени дни. По предварително изготвена програма и с екскурзовод на италиански език, младата двойка от Италия посети основните забележителности в града – къщите в Стария град, Античния театър, Римския стадион, кв. Капана, Главната улица, Цар Симеоновата градина и други. „Любовта витае във въздуха на Пловдив“, възкликнаха италианците и увековечиха своята целувка под еркерите на Бакалова и Баятова къщи в Стария град. Те оприличиха изпъкналите горни етажи на характерните възрожденските къщи на „чудновати гъбени шапки“ и подчертаха очарователната романтика на градската архитуктура. В своите страници в Инстаграм, Фейсбук и в статията си в блога, те публикуваха „пълни с живот“ снимки от Пловдив.

В статията, посветена на Пловдив и столицата София, двамата млади блогъри изказват благодарност на туристическия борд към Община Пловдив за интересната обиколка. Блогърите определят Пловдив като историческа столица на Тракия, отправна точка за различни култури от дълбока древност и като град, който съвсем естествено е спечелил титлата „Европейска столица на кулутрата 2019“. Младата двойка, любители на романтичните пътешествия, приканва своите читатели да ги последват по пътя към опознаване на Пловдив. Те поставят тагове към социалните мрежи на visitplovdiv за  всички желаещи да тръгнат на пътешествие към този град, където „във въздуха витае любов и романтика“.

Линкове към блога и социалните мрежи:

https://www.instagram.com/girandolinaviaggi/

http://www.girandolina.it/bulgaria-il-nostro-viaggio-estivo-alla-scoperta-di-questo-paese/

https://www.facebook.com/girandolina.viaggi/

Темата дава възможност за множество интерпретации, като ни предизвиква да се замислим върху интересния ефект на плацебо

В България масово под керамика се разбира тясно занаятчийство. Това означава, че има много предразсъдъци

Рада Дичева е сред утвърдените имена в българското съвременно изкуство, който от години изследва, анализира, интерпретира и разработва проблеми свързани с дизайна, областта, в която се срещат естетиката и функционалността. Чрез изложбата специално създадена за ПЛАЦЕБО Националните есенни изложби Пловдив 2017 художничката представя смисловата и визуална игра между предмет и символ, пластичен образ и зрител. 

Основавате tochka&tochka – студио за арт дизайн и игра с пространството. Още названието провокира множество въпроси – наричате го „студио за арт дизайн“, тоест говорим за дизайн като изкуство и дизайн продукти, и в същото време „за игра в пространството“. Какво влагате в това?

Създадохме студиото, за да може по-фокусирано да продължи работата ни в посока дизайн на обекти за интериора и масата. 

Името tochka & tochka е игра на думи и смисли. То представя успешната среща на поне две гледни точки, диалогът между тях, многоточието, което следва и красотата и целостта на точката, като графичен знак. За мен, като художник и дизайнер на студиото, добрият дизайн е успешната среща на естетиката и функционалността. Той създава по-достъпна възможност на хората да се срещнат с изкуството, то да влезне в домовете им и да промени жизнената им среда. Дизайнът винаги предполага потребност, екипна работа между хора с различна компетентност и производство, което е проблем за момента в България. Нашето студио е съсредоточено върху създаването на дизайн, прототипи и възпроизводството им предимно от порцелан и керамични материали в малки серии. Това създава доста по-индивидуално отношение по време на процеса на възпроизводство, което променя крайния вид на предметите и до някъде задоволява ограничения интерес на потребителите в България.

Как възприемате концепцията на проекта ПЛАЦЕБО Националните есенни изложби в Пловдив 2017? 

Темата дава възможност за множество интерпретации, като ни предизвиква да се замислим върху интересния ефект на плацебо. Провокира ме символното въздействие, което води до промяна при плацебо.

 

С какво Ви привлече тази тема и какво ще покажете в пространствата на Старинен Пловдив, където ще бъдат експонирани творбите Ви?

Специално за изложбите реализирах и представям за пръв път две пространствени композиции "FRAGILE" в двора на къщата с постоянна експозиция на Цанко Лавренов и мексиканско изкуство.

Занимава ме ефектът на възприемане на добре познати образи, тяхната символика и очакванията ни, които мозъкът ни довършва свързани с тях. Интересна ми е промяната, която се случва, когато сменим материала и контекста. Така се получава смислова и визуална игра между предмет - символ, меко - твърдо, пукащо се - чупливо, горе - долу, мимолетно - вечно. Вълнува ме моментът на граничност и напрежението от очакването ни за разпад в невидимата част от работите и статичността, и очарованието от материалния израз на обектите.

В работата Ви „Сън в лятна нощ“, забелязвам една деликатност, изчистеност на формата, загадъчност.

Това е композиция, която интерпретирам по различен начин в годините. Тя винаги е свързана с чувства и емоции, породени от сънища. Сънуването, като процес, ме вълнува и провокира още от първата ми самостоятелна изложба „Отварянето на възглавката“. Често използвам заглавия на книги, пиеси, филми, като цитати и имена на моите работи, защото те са в диалог с разсъжденията ми и често са част от моята провокация. В „Сън в лятна нощ“ недоизказаното и еротичното са нещата, които ме водят емоционално в пластичния образ.

Не се колебаете да експериментирате с материали (керамика, стъкло, порцелан, разтопена гума, хартия). Разкажете повече за материала, третирането и символиката, които влагате в творбите си.

Предизвикателство е да съчетаваш различни материали. Никога не е случайно. Обикновено водеща е идеята, тя определя употребата им. Аз се занимавам предимно с пластични обекти в пространството и изборът на материал е свързан със средата, в която тези обекти се намират. Обичам безкрайните възможности на керамичните материали и порцелана, както и неизброимите начини, по които могат да се третират. Топлотата, прецизността и импровизационните възможности, това че са едновременно пластични, крехки, твърди и вечни, много различни, като характеристика в етапите на работния процес са само част от качествата им. На символно ниво те допълват идеите ми.

Завършили сте специалност керамика в Национална художествена академия и активно работите в тази област. Какви според Вас са актуалните процеси в развитието на съвременната керамика в България? С какви проблеми трябва да се справя художникът дизайнер? 

В България масово под керамика се разбира тясно занаятчийство. Можеш да си си автор, който има идеи и твори в съвремието адекватно или да си изпълнител и да интерпретираш традиционни идеи свързани с утилитарна функция. Това означава, че има много предразсъдъци! Предразсъдъците винаги са свързани с непознаване на проблема. 

Съвременната керамика би трябвало да очертава полето на авторски идеи проявени чрез керамични материали.

За мен керамиката е съвкупност от различни керамични и силикатни материали, с които ми доставя удоволствие да реализирам част от идеите си. Естествено, реализирането на идеи чрез керамични материали включва и добро, задълбочено владеене на процеса, който има всички компоненти на творческия такъв. Това е предизвикателство и качество. Реализацията на форми от независимо какви материали изисква познание и практика, за да бъдат адекватно приложени и изпълнението да не провали идеята.

Каква е връзката между творческия експеримент и масовото производство? Разкажете за внедряването на дизайна в проектирането на силикатното производство.

Експериментирането и търсенето винаги предхождат процеса на производство. Те обикновено се случват в студиото на дизайнера и са част от процеса по изготвяне на проектите и прототипите. Това е много интересен и предизвикателен път, тъй като има множество рамки, с които дизайнерът се съобразява. Точно тук е моментът, в който трябва да се прояви фантазията, находчивостта и вкуса на дизайнера. Масовото производство предполага наличието на фабрики, които са отворени и адаптивни към промяна за работа с дизайнери. Бизнесът трябва да осъзнае, че работата с дизайнери повишава качеството на продукта и спомага за по-добрата му реализация. Във времето тази нишка у нас се е прекъснала и сега, като че ли започваме отначало.

През 1995 г. сте участвала в Националните есенни изложби с куратор проф. Борис Данаилов. Сега участвате отново по покана на артистичния директор проф. Галина Лардева. Като творец, участник и зрител бихте ли споделили вашето мнение относно развитието на Националните есенни изложби Пловдив и тяхното значение за града?

Това ще е третото ми участие в Националните есенни изложби. Тази година е по покана на проф. Галина Лардева, за което й благодаря!

Предните две бяха с кураторите Борис Данаилов през 1995 г. и Пламена Рачева през 2001 г. Националните есенни изложби винаги са били важни за културния живот в Пловдив. Дългото им съществуване, превърнало се в традиция доказва това. Мисля, че е от малкото културни събития в България успели да просъществуват 50 години. Кураторският принцип е много важен фактор и мисля, че той е част от формулата, която успява да съхрани интереса към изложбите и съществуването им. Това е форум, на който се срещаме различни автори, често се запознаваме, показваме работите си и се получава диалог. Създава се атмосфера на общност и съпричастност. Обемът на изложбите е намалял с годините, но е факт, че те имат своята вярна публика и се надявам тази връзка между потребност и възможности за реализирането им да не престане да съществува. 

Източник: Блогът на Есенни изложби в Пловдив

Страница 1 от 833

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226