Капана.БГ

Капана.БГ

Художникът Георги Йорданов гостува в Пловдив с изложба живопис "Сезоните" в галерия „Aeterna“.

Човекът неотлъчно присъства в творчеството на Йорданов, като художникът дава лаконично обяснение за това: "Всичко докоснато от човека е човешко. Моите персонажи са част от един споделен свят, който е толкова техен колкото и мой. Затова човекът присъства в картините ми – той е един споделен свят."

Заповядайте на откриването на изложбата на 12 декември от 18.30 часа, за да се докоснете до споделения свят на Георги Йорданов.

Георги Йорданов е роден през 1960 г. в Шумен, но живее и твори във Варна. Член е на Съюза на българските художници. Има множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина – във Варна, в Добрич, в Габрово, в Пловдив и в София, седем пъти гостува с творбите си и в английската столица Лондон.

Работил е като художник в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и във Варненската опера, в Управление "Златни пясъци". Бил е учител по рисуване в Руското и други училища във Варна.

Йорданов е носител на награди - I награда живопис Габрово Биенале на хумора, Едногодишно творческо пребиваване в Delfina Studio Trust – Лондон 2008, Награда за живопис от Националните награди „Алианц“, „Сребърно Възраждане” за живопис на пловдивската галерия „Възраждане”, приз „Георги Велчев” на варненската галерия „Георги Велчев”, I награда за живопис на Министерството на културата на Биеналето на хумора в Габрово, награда „Варна“.

Доколко е възможно и безопасно размиването на психологичните ни граници, свързано ли е то с въпросите на психичното здраве и психичните разстройства? Тая тема започва дълбоко в митологията, още преди зараждането на историческото мислене: границите на структурата, общността и огъня, където се чувстваме сигурни, и отвъд тях – хаоса на дивото и чудовищата: змейове, хали, зли магьосници, към който водят страховете ни. Интрапсихичният ни свят е изграден на същия принцип като културния.

Драстичните случаи на тоя двуполюсен модел, свързан с пробивите и размиването между „отсам” и „отвъд”, в психопатологията се наричат „граничност”. А крайното му проявление е бордерлайн, или граничното личностно разстройство като тежка личностна абнормност. То визира хора, чието рисково съществуване, изпълнено със сътресения и психични сривове, протича в граничната зона на съществуването. И които животът разлюлява като махало в различни крайности – между „отсам” и „отвъд”.

Премиерата ще се състои от 18 часа днес в Културен център "Тракарт".

Сряда, 12 Декември 2018 08:43

Три филма на Красимир Калушев

Сряда, 12 декември
19:00 часа
ВХОД СВОБОДЕН

Продължаваме да ви показваме филми на дебютиращи режисьори и да ви срещаме със самите тях. Този път при нас ще бъде Красимир Калушев с три филма, създадени още по време на обучението му в НАТФИЗ. Темите на младия автор са социални и човешки. Той тъкмо ще се е върнал от кинофестивала в Ливан, където "Мечтателят" е селектиран (стискаме палци да донесе награда!), за да ни гостува с екипа си. Филмите от нас, а питиета от клуб "Фарго".

НАДПРЕВАРА
14 мин., 2017 година
За предстоящо състезание по лека атлетика талантливият Калоян получава нови маратонки от треньорката си. Дете от сиропиталището, където живее, му ги краде. Калоян е решен на всяка цена да си ги върне обратно и да отиде на състезанието с тях.
СЦЕНАРИЙ: Красимир Калушев и Виктория Димитрова
РЕЖИСУРА: Красимир Калушев
ОПЕРАТОР: Александър Добрев
МОНТАЖ: Веселин Гергинов
В РОЛИТЕ: Калоян Лалов, Аладин Алиибрахим, Кети Райкова, Владимир Маринов
ПРОДУЦЕНТ: НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

БАЩА
17 мин., 2018 година
Трогателната история на осем годишния Николай, който е постоянно тормозен и подиграван от местните хулигани в училище, защото няма баща и носи презимето на майка си.
СЦЕНАРИЙ: Красимир Калушев и Виктория Димитрова
РЕЖИСУРА: Красимир Калушев
ОПЕРАТОР: Александър Добрев и Тодор Цанов
МОНТАЖ: Веселин Гергинов
В РОЛИТЕ: Николай Кавалджиев, Владислав Виолинов, Мила Банчева
ПРОДУЦЕНТ: НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

МЕЧТАТЕЛЯТ
24 мин., 2018 година, документален
Николай Божиков страда от мускулна дистрофия. Въпреки факта, че е напълно обездвижен, той не се предава и продължава борбата си за живот. Подкрепян с много грижи и любов от близките си и изоставен напълно от държавата, той нарича себе си мечтател и иска да сбъдне колкото се може повече свои мечти.
СЦЕНАРИЙ: Красимир Калушев
РЕЖИСУРА: Красимир Калушев
ОПЕРАТОР: Александър Добрев
МОНТАЖ: Веселин Гергинов
В РОЛИТЕ: Николай Божиков, Теодора Божикова, Ели Денева, Боряна Петрова, Николай Александров
ПРОДУЦЕНТ: НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

Средствата ще бъдат дарени на детско отделение към УМБАЛ „Св. Георги” и ще послужат за закупуване на медицински консумативи на лежащо болни деца

Регионална занаятчийска камара – Пловдив открива днес в 17 часа Благотворителна, коледна изложба – базар на кукли, изработени и дарени от майсторите, участници в „Пленер кукли 2018”- Румяна Герчева, Румяна Йорданова, Горанка Кирова, Жулиета Георгиева, Пенка Ставрева, Даниела Петрова, Силвия Георгиева, Валентина Златанова, Калина Захариева, Шенгюл Ахмедова-Мюктефин и Гергана Стаматова. Пленерът се проведе с подкрепата на  ОИ„Старинен Пловдив” и Община Пловдив.

Изложбата ще бъде открита от доц. д-р Нарцис Калева в Галерия Занаяти, ул. „Д-р Вълкович“ 3, етаж 2. Събраните средства, ще бъдат дарени на детско отделение към УМБАЛ „Св. Георги” и ще послужат, за закупуване на медицински консумативи, на лежащо болни деца.

Бъдете гости на събитието, станете съпричастни в каузата, за да допринесем за здравето на нашите деца.

Снимки на всички кукли, ще бъдат публикувани в страницата на РЗК-Пловдив във фейсбук, от където може да си изберете и закупите кукла, чрез заявка на лични или на GSM 0879839577.

Приказният герой Джуджи слиза от облаците, за да разкаже на децата за непознати светове и пътешествия

Авторското представление на режисьорката Ива Панева „Джуджи в Космоса“ бе  представено на 10 декември в пловдивското основно училище "Панайот Волов". Постановката е специално разработена за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и ще бъде изиграна отново на 12 декември в ОУ "Йордан Йовков". Тя има за цел да разкаже на деца от различни етнически групи за необятния свят на фантазното и космическото.

Джуджи е приказен герой от облаците, който идва от далечни галактики и непознати светове. Той познава планетите от Слънчевата система, а неговото галактическо пътешествие е преплетено с необичайни срещи, интересни факти и незабелязано посещение на континентите и държавите на Земята.

Кукленият спектакъл е разработен от сдружение „Наш свят“. В него участват Маргарита Хлебарова, Ива Панева и Пламен Кумпиков. Представлението слага началото на проект „Артистични Работилници за Театрално Интерактивно Сценично Творчество (АРТИСТ) в Махалата“, с акроним "АРТИСТ в Махалата". По него ще бъдат създадени творчески, образователни и терапевтични театрални работилници. В тях ще участват общо 80 ученици и 15 учители от кварталите „Столипиново“, „Шекер Махала“ и „Хаджи Хасан Махала“. Дейностите са фокусирани върху подобряване на социалните и комуникативни умения на децата. Те ще създават кукли и ще се включат в театрална продукция, която ще бъде представена пред публика през 2019 година.  

В работилница за „Аудио-визуални продукти“, децата ще създават аудио-визуални продукти и креативни инсталации на тема „Идентичност и самосъзнание – респект към другия“. Чрез работилници, водени от специалисти, младите творци ще представят работите си пред публика.

Проектът се осъществява от Сдружение „Наш свят“ в партньорство с „Център за работа с деца на улицата“ към Комплекс за Социални Услуги за Деца и Семейства (КСУДС) – Пловдив.

 

Първата стихосбирка на младата поетеса Милена Воденичарова „33 на 33“ ще бъде представена на 12 декември в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“.

Стиховете са посветени на привидно малките, но всъщност стойностните неща от живота. В тях се отразяват българската природа, миналото, корена, рода. Без претенция за дълбоки философски обобщения те са съпоставени с невинаги приветливото ни ежедневие. Добре овладените слово, рима и ритмика подтикват към емоционални реакции и провокации.

Културен център "Тракарт" Ви кани на премиерата на дългоочакваната книга със стихове "„Разлистена есен" на Спаска Попова на 11 декември. Спътници в изкуството ще са художничката Лили Кючукова и Мичо Димитров цигулка.

Разлистването ще направи с много финес Елена Диварова, която е автор и на предговора.

"От зенита на една шеметна разлистена есен стиховете на Спаска Попова достигат до своя зрял завършек-книга, в която има колкото истина, толкова и поезия. Това не може да ни изненада, защото авторката е наследник на много продуктивния за пловдивската поезия период на 70-те и началото на 80-те години на XX век, когато академичните среди в града излъчиха едни от най-силните имена в съвременната българска поезия.

Творческите взаимодействия оставят дълготрайни следи, доказателство за това е избликналият наново талант на Спаска Попова, която за кратко създаде убедително като качества и впечатляващо по обем творчество.

Стихосбирката „Разлистена есен“ е дело на завършен творец. Това не означава, че пътят на автора е предначертан, а че стилът му е оформен напълно и абсолютно идентичен с личността. Поривистият почерк на поетесата е отражение на нейната неспокойна и търсеща душа. Ако е избрала есента за свой сезон, Спаска Попова придава на този сезон идеята за раждане, очакващо възраждане, за плод, очакващ следващ зародиш.“ Елена Диварова

Спаска Попова е родена в Пловдив. Завършва Търговската гимназия и след това българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Дългогодишен преподавател по български език и литература, работила като секретар на Дружеството на преводачите в Пловдив. Член на Дружеството на писателите в Пловдив и с публикации в местни и национални медии. Автор на стихосбирката „Спаси се, Спасе“.

Вход свободен
18.00 часа

Страница 1 от 1371

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…