Пловдивчани се събират на протест срещу промяната на плана за управление на Пирин, което се случи в малкото работни дни между Коледа и Нова година в края на 2017 година. Според описанието, протестиращите ще искат отмяна на решението на Министерски съвет за промяната на плана за управление, както и оставка на министъра на околната среда Нено Димов. Протестиращите се събират на площата пред Община Пловдив в 18:30 часа. 

Във фейсбук събитието са записани над 300 души, които ще присъстват, както и над 1000, които са заинтересовани. Най-сериозен ще бъде протестът в София, като подобни събития се организират в цялата страна - от Стара Загора и Бургас, до по-малки населени места, като Свищов.

Ето и текста на събитието във фейсбук.

Нека не се заблуждаваме: решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г. да позволи застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк Пирин не може да бъде оправдано по какъвто и да е начин. 

Това решение е незаконно, защото :

а. е в пряка колизия с директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за месттобитанията.

б. противоречи на Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.

в. грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите - не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.

г. обслужва олигархичните интереси на конесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.

д. дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.

Пловдив излиза на протест заедно със София, Русе, Варна, Стара Загора и Свиленград, за да демонстрираме, че Пирин е на всички български граждани и съдбата му не може да се решава от шепа неадекватни и корумпирани политици. 

Нашите искания са:

1. Отмяна на решението на Министерски съвет за промяна плана за управление на Национален парк Пирин

2. Оставка на министър Нено Димов - откровено неадекватна пионка на мафията и олигархията

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…