Когато говорим за Христо Ботев най-често се сещаме за революционната му дейност или безсмъртната му поезия. Склонни сме да пренебрегваме факта, че Ботев е човек като всички нас.

В Букурещ през есента на 1874 година Христо Ботев среща своята възлюбена Венета. Двамата са връстници. Любовта между двамата пламва бързо и съвсем скоро те се венчаят без поп, камбани и църковен обред. Венета е разведена и Ботев приема като доведен син Димитър, детето на нейния бивш съпруг Дончо Петков. Той живее с нея 10 месеца, тя живее с него 43 години – до самата си смърт. Има такава любов: самодостатъчна по своята природа, тя не се нуждае от подхранване и всекидневно доказване чрез присъствие, думи и жестове. Тя съществува, защото в нея вярват. Любов, подобна на Бог.

На 17 май 1876 година, знаейки че отива на сигурна гибел, Ботев изпраща прощално писмо до своето семейство.

Мила ми Венето, Димитре и Иванке!

  Простете ме, че аз ви не казах къде отивам. Любовта, която имам към вас, ме кара да направя това. Аз знаях, че вие ще да плачете, а вашите сълзи са много скъпи за мене!

   Венето, ти си моя жена и трябва да ме слушаш и вярваш в сичко. Аз се моля на приятелите си да те не оставят, и те трябва да те поддържат. Бог ще да ме запази, а ако оживея, то ние ще да бъдем най-честити на тоя свят. Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящия те.

Христа

17 мая 1876

„Радецки“

[На гърба на писмото, пазено от Д. Рашев, Ботев саморъчно е отбелязал]:

Това писмо да се предаде на жена ми Венета Х. Ботйова, в Букурещ.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…