В инициативата са включени десетки градове с големи и малки прояви в цяла Европа

Идеята е всеки да преживее, да оцени и да се наслади на културното наследство

Таня Кънева

Пловдив участва в Европейската година на културното наследство, за каквато е определена 2018-а. Това е единствената досега тематична година, организирана от Комисията под ръководството на Юнкер.

Тя ще протече под мотото “ Културното наследство за една по-надеждна Европа“ и ще включва хиляди събития на европейско, национално, регионално и локално ниво. В тематичната година ще участват всички 28 държави членки чрез своите национални координатори, които ще бъдат отговорни за организирането на събития. За България това е Министерство на културата.

Страната ни участва с две събития. Първото е провеждането на заседание на Европейската комисия в София, с което се поставя началото на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. По време на заседанията и предвидения гала концерт ще бъде официално оповестено началото на Европейската година на културното наследство 2018.

Второто българско участие е със събитието конференция „Културното наследство за една по-надеждна Европа”, която ще се проведе в Пловдив на 26 и 27 март 2018 г., организирана съвместно с Европейската комисия, като част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. По време на конференцията ще бъдат обсъждани възможности за утвърждаване на културното наследство като важен инструмент за една обединена Европа, гарантираща мира, сигурността, основните свободи и просперитета на гражданите. Организаторите се надяват, че в конференцията ще допринесе за разширяване на дискусията относно какъв тип политика за културното наследство на Европейско ниво може да бъде приложена, за да бъде използвано още по-ефективно културното наследство като стратегически ресурс за бъдещето на Европа.

Освен това специалното издание на Европейските дни на културното наследство през 2018 ще включва над 70 000 събития. Проектите и инициативите ще се ръководят на национално ниво, като ще бъдат допълнени от различни международни проекти, финансирани от ЕС. Общият бюджет на годината е 8 милиона евро, повечето от които ще се използват за финансирането на международни мероприятия. В допълнение събитията, организирани като част от тематичната година ще получат подкрепа и от други програми на ЕС, включително „Творческа Европа“, „Хоризонт 2020“, „Еразъм +“ и „Европа за гражданите“. Идеята е да се насърчат повече хора да откриват и изучават културното наследство на Европа, както и да се засили чувството на принадлежност на европейците към общото европейско семейство.

Photo: ©Shutterstock

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…